A Saul fia nyerte a legjobb idegen nyelvű film BAFTA-díját

A Saul fia, Nemes Jeles László Oscar-díjas alkotása nyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerést a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján – közölte az MTI.

A Saul fia a legjobb idegennyelvű film kategóriájában a Dheepan – Egy menekült történte című francia filmdrámával, Pedro Almodóvar Julieta című filmjével, a Mustang című francia-német-török drámával és a Toni Erdmann című német-osztrák vígjátékkal volt versenyben.

Nemes Jeles László filmje 2016-ban elnyerte az Oscar-díjat, így 35 év után lett ismét magyar film Oscar-díjas. Egész estés magyar filmet egészen 1989 óta nem jelöltek az amerikai díjra, utoljára pedig a Mephisto hozta el Los Angelesben az elismerést 1981-ben. Nemes Jeles filmje azóta rengeteg más díjat is besöpört, legutóbb a Svéd Filmintézet díjazta 2017 januárjában, de a Londoni Kritikusok Köre is neki ítélte a legjobb rendező díját a holokausztdrámáért. Nemes Jeles új filmje, a Sunset 2018-ra várható, a film költségvetését 1,5 milliárd forinttal támogatta a Nemzeti Filmalap.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]