Kerekasztal-beszélgetés a kritikaírásról

2016. május 19-én az ELTE Bölcsészettudományi Karán megrendezésre kerülő kerekasztal-beszélgetés témája a kritikaírás napjainkban. Az eseményen fiatal írók, költők, kritikusok, szerkesztők, doktorandusz hallgatók vitatják meg gondolataikat a kortárs kritikaírásról. Szó lesz az esztétikai értékek hagyományozódásáról, a kritikaírás történetéről, és arról is, milyen szempontok alapján születnek a mai kritikák és recenziók. A szervezők minden érdeklőt szeretettel várnak a beszélgetésen.

A Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSz) Irodalomtudományi Osztálya által szervezett beszélgetés során a résztvevők  arra keresik a választ, hogy a kritikaírás esetében  lehet-e beszélni iskolákról, irányzatokról, folytatható hagyományokról, illetve ehhez kapcsolódóan elképzelhetőek-e körülhatárolható szabályok.

Emellett olyan felvetések kerülnek terítékre, mint például hogyan határozza meg a kortárs kritikaírás önmagát a 19. és a 20. század esztétikai elveihez képest, valamint talán arra is választ kaphatunk, miként lehet értékes, művészi színvonalú kritikát írni napjainkban.

A beszélgetés résztvevői:

  • Mészáros Gábor kritikus, doktori hallgató
  • Nyerges Gábor Ádám költő, szerkesztő, doktori hallgató (Apokrif, Art7)
  • Steinmacher Kornélia kritikus, doktori hallgató (Palóc Múzeum)
  • Szendi Nóra író, szerkesztő (Jaffa Kiadó)
  • Tinkó Máté költő, szerkesztő, doktori hallgató (FÉLonline)
  • Tóth Anikó szerkesztő, doktori hallgató (Apokrif)

A beszélgetés 2016. május 19-én 18:00 órakor kezdődik az ELTE BTK Gólyavárának Pázmány-termében (Budapest, Múzeum körút 4-6.).

Forrás: elte.hu

Kép: a  Facebook-esemény oldaláról

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]