Kiállításra mennél? Irány az Antarktisz!

Különleges expedíciót jelentettek ma be Finnországban képzőművészek és tudósok: jövő tavasszal 12 napos antarktiszi utazáson fognak részt venni, ahol kortárs művészeti biennálét fognak rendezni. Az útközben elkészült alkotásokat a Déli-sarkvidék több pontján ki fogják állítani, végül pedig a világ múzeumaiban és kiállítótermeiben fogják bemutatni a fagyos kirándulást megtett műveket.

A képzőművészeti „performanszban” résztvevő mintegy 100 képzőművész és tudós – akik neveit két hónappal az indulás előtt fogják nyilvánosságra hozni – az Akademik Ioffre orosz hajó fedélzetén indul útnak. A hajó az argentin Ushuaia kikötőből kel útra és a Falkland-szigeteket érintve halad át a Drake-átjárón.

A művészek útközben fogják elkészíteni alkotásaikat, majd ezeket ideiglenes kiállításokon mutatják be a legdélebbi kontinens több pontján, illetve több közeli szigeten is. A művek csak ezután fognak a világ múzeumaiba és kiállítótermeibe kerülni. Az egész utat szponzorok felajánlásaiból finanszírozzák.

Az expedíció szóvivője, Alekszander Ponomarjov orosz képzőművész honlapján ezt írta az antarktiszi kortárs művészeti biennáléról: “a megállók során a részt vevő képzőművészek tárgyakat, installációkat, előadásokat és színjátékokat készítenek. Alkotásaik hordozhatók lesznek, kifogják állni a zord időjárási körülményeket és nem fogják károsítani a környezetet. Valamennyi partraszállást filmen fognak dokumentálni.”

Forrás: museum.hu
Kép: novalworld.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]