Itt vannak a legjobb rövidfilmek

Március 30-án kezdődött a nagy várakozással övezett 4. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A fesztivál április 3-ig tartott, ahol számos magyar és nemzetközi rövidfilmeket tekinthettek meg a nézők a Toldi moziban.

A nemzetközi versenyprogram három blokkjának válogatásában olyan filmek szerepeltek, mint az idén Oscar-díjat nyert Stutterer (Dadogó) vagy a legutóbbi Európa Filmdíj győztese, a horvát Picnic (Piknik) című alkotás. Olyan filmeket is láthattak a részvevők, amelyek a Sundance, a Berlinale vagy a Cannes-i Filmfesztivál hivatalos programjában versenyeztek.

A magyar programba összesen 30 filmet válogattak be. A Friss Húson láthatták először Bucsi Réka új, Love című animációs filmjét, melynek világpremierje a Berlinálén volt, és a napokban az egyik legrangosabb amerikai fesztiválon, az SXSW-n is vetítették. A korábbi műveivel sikert aratott Kárpáti György Mór Gólyatábor című munkája is a Friss Húson mutatkozott be, akárcsak Fabricius Gábor Dialogue című új filmje is.

Több oktatási intézményből (Budapest Metropolitan Egyetem, ELTE, MOME, SZFE) került be a versenyprogramba több figyelemre méltó alkotás, valamint a Média Mecenatúra által támogatott filmek is megjelenési felületet kaptak.

Idén is az élő szereplős filmek és az animációs filmek közös blokkokban, de külön kategóriában versenyeztek. A fesztivál záróünnepségén három fődíjat osztottak ki: a legjobb magyar élő szereplős, a legjobb magyar animációs, és a legjobb nemzetközi élő szereplős/animációs filmnek járó díjat.

Forrás: marieclaire.hu

Kép: magyar.film.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]