#programajánló – karácsonyra várva

Már a harmadik adventi hétvége következik, és a Télapó látogatása óta visszavonhatatlanul átérezzük a karácsonyi hangulatot. Lázasan készülődünk, mézeskalácsot sütünk, karácsonyi ételrecepteket nézegetünk, ünnepi díszbe öltöztetjük lassacskán a házat vagy a koliszobánkat. Ötleteket gyűjtünk arról, mi kerüljön a fa alá, sőt az abszolút profik már egy-két dolgot megvettek, és akár már be is csomagolták őket. De ha valaki nem ilyen felkészült, és különleges ajándékokat szeretne adni szeretteinek, vágyik egy kis forralt borra, vagy csak egyszerűen szeretne 100%-osan karácsonyi hangulatba kerülni, az olvassa el e heti programajánlónkat. Ünnepi különkiadásunkban budapesti karácsonyi vásárokat gyűjtöttünk össze nektek.

A nagyon alap

A budapesti karácsonyi vásárok alfája és omegája a Vörösmarty téri ünnepi forgatag. Kézműves kiállítók portékái között válogatunk, kezünkben forralt bor gőzölög a három különböző mintájú bögre valamelyikéből, közben a színpadon tehetséges zenészek dallamai varázsolják körénk az ünnepi hangulatot. Ha pedig épp vasárnap járunk arra, délután négykor láthatjuk a Varázskertben található óriás adventi koszorú egy-egy gyertyájának meggyújtását is. A kézművesek mellett (akik vasárnaptól csütörtökig este nyolcig, pénteken és szombaton este kilencig tartanak nyitva) különböző ínyencségeket is találhatunk a kis fabódékban. Persze nem csak forralt borokat kínálnak, jó néhány tipikus magyar kajákat is megkóstolhatunk: lángost, némi sült gesztenyét, vagy akár kürtőskalácsot is. Ha túl fázós vagy, és nem bízol a forralt bor melegítő erejében (nagy hiba!), vagy csak kellene még egy kis biztatás, hogy elindulj, kattints IDE, és nézd meg élőben, mi folyik a Vörösmarty téren.

A hócsúszdás

A Városháza parkban (ami a Deák tér és az Astoria között található) is belebotolhatunk egy adventi vásárba, melynek legnagyobb különlegessége a hócsúszda. Minden nap este nyolcig próbálhatjuk ki a snow tubingot, vagyis a hófánk pályát. Igen, tudom hogy (még!) nincs hó. Igen, anélkül is működik. Mert hogy nem hóból, hanem egy olyan műanyagból alakították ki, mint a sípályákat szokták, és három csúszás 300 Ft-ba, öt pedig 500 Ft-ba kerül, a bevételből pedig a téli fesztivál kiemelt alapítványait támogatják. A szervezők ugyanis nagyon fontosnak tartják a jótékonykodást –az elmúlt hétvégéken a Piros Orr Bohócdoktorok, és a Salva Vita Alapítvány által működtetett Segítő Vásárlás javára rendeztek jótékonysági koncerteket, ezen a hétvégén pedig a Széchenyi Alapítvány és a SütiGyár számára gyűjtenek. Itt is gyújtanak adventi gyertyákat: minden vasárnap öt órakor, és persze a különféle kézműves árusok sem hiányozhatnak.

A dizájnosok

Most vasárnap, azaz december 13-án a Millenáris „B” épületében rendezik meg a WAMP karácsonyi vásárát. Délelőtt tíztől este hatig látogatható, a belépő pedig 500 Ft-ba kerül. Itt teljességgel a kiállítókon van a hangsúly, akik mindent megtesznek, hogy átszellemüljünk karácsonyi hangulatba. Egyedi párnáktól kezdve különleges karácsonyfán vagy mécses tartón át a hő hatására dekort változtató bögréig mindenféle ajándékötlettel – vagy konkrétan ajándékokkal – távozhatunk. Az új évre, s ezzel az idő múlására is gondoltak, így vehetünk határidőnaplót, falra akasztható naptárt, illetve bicikli alkatrészekből, vagy betonból készült órákat is.

Faházas design vásárral találkozhatunk, ha december 15-ig az Allee környékén járunk. Táskákat, pólókat, ékszereket, de akár könyveket is vehetünk itt, de bármibe is fektessünk bele, biztosan nem köszön velünk szembe az utcán, hiszen minden termék egyedi. Hogy pontosan milyen árukra számíthattok, ha ellátogattok erre a vásárra, megtudhatjátok az esemény Facebook-oldaláról.

Az ötéves

Immár ötödik éve rendezik meg a Szent István téren a Bazilika előtti karácsonyi vásárt. Mint mindenhol, itt is jó pár kézműves kiállítót találhatunk (az árusok teljes listáját ITT nézhetitek meg), illetve ételekkel-italokkal is találkozhatunk. A hagyományosnak számító teák, forró csokik, borok, pálinkák, sajtok, mézeskalácsok mellett most a karácsonyi szezon legváltozatosabb street food kínálatával várják a finom ízek kedvelőit a Zrínyi utcában. A Sas utcától egészen a Széchenyi térig felsorakoznak az aranykorát élő hazai street food legnépszerűbb képviselői, többek között a Zing Burger, a KolBice, a BudDog, a Paneer, a MexKitchen, a Balkán Grill, a Befaló Bill, a DiVino és a Korhely. A több mint harminc, utcai étkezésre komponált kiállító palacsintával, grillezett szendvicsekkel, levesező bárral, újhullámos lepénnyel és lángossal, pljeskavicával, olasz édességekkel és sós finomságokkal kényezteti majd a környező irodaházak heti menüihez szokott dolgozóit, és azokat, akik az adventi időszak legnagyobb street food-őrületét szeretnék szemügyre venni.

A legexkluzívabb

Idén másodszor rendezik meg a Four Seasons Gresham Palota Karácsonyi Vásárát. Magyar tervezők exkluzív kollekciói, helyi kézműves termékek és számos meglepetés fokozza az ünnepi hangulatot. December 27-ig várják a látogatókat forralt borral és rengeteg egyedi termékkel. A dekoráció a Diótörő tematikájában készült Szigeti Zsófi és Lukász Eszter tervei alapján, ezen felül pedig minden nap más téma köré épülő rendezvénysorozatokkal készülnek a tervezők –így csütörtökönként a divat, péntekenként a pop, szombatonként pedig a klasszikusság játssza a főszerepet.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]