Hans Ulrics Gumbrecht előadása Diderot-ról

Hans Ulrich Gumbrecht, a Stanford Egyetem professzora és az ELTE díszdoktora Budapestre látogat és előadást tart a BTK-n.

A december 19-i előadás címe: Why Diderot is the Enlightenment Needed by the 21st Century (Steps Towards the Outline of a New Book), témája Diderot és a kritikai értelmiség, valamint szó lesz a szerző D’Alembert álma, Rameau unokaöccse című műveiről is.

Diderot ellenállt a „modernitás” korabeli általános tendenciájának, melynek során az emberek tárgyi világhoz való viszonya egyre szellemibbé és elvontabbá vált. Diderot legendás szövegében, a D’Alambert álmában, egy fikcionális elbeszélésen keresztül látható, hogyan számolja fel az elvont világ-leírás és a világhoz való kizárólagosan érzéki viszony közötti határvonalat.

A professzorról és kutatási témáiról bővebben: https://www.stanford.edu/dept/DLCL/cgi-bin/web/people/hans-ulrich-gumbrecht

A előadáshoz tartozó olvasmányok elérhetőek az Általános Irodalomtudományi Kutatócsoport (aitk.hu) és az Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszék honlapján (compara.elte.hu): http://compara.hu/blog/why_diderot_is_the_enlightenment_needed_by_the_21st_century_-_hans_ulrich_gumbrecht_eloadasa/

A rendezvény helyszíne a Múzeum körút 4/A, 329-es terem (Horváth János terem), időpontja december 19 14:00.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]