A Kísértetek

Érdekes és szórakoztató kis kötetre bukkanhat az, aki kezébe veszi Simenon: A Kísértetek című könyvét. Éppen olyanra, melyet egy balatoni vonatút alatt el lehet olvasni.

Egy izgalmas krimibe – még inkább pszichológiai bűnregénybe – csöppenhetünk bele a mindössze 160 oldalas Simenon-sztori alatt. A regény egy La Rochelle nevű francia kisvárosban játszódik, főszereplője pedig Léon Labbé, a város kalapkereskedője. Léon igazi mintapolgár, még beteg feleségét is teljes odaadással ápolja. A történet akkor kezd bonyolódni, amikor a kalapos szomszédja, a szabó Kachoudas, gyanakodni kezd, hogy Léon lehet az a gyilkos, aki félelemben tartja az egész várost.

Egy gyilkosságsorozat közepében találjuk magunkat: látszólag indíték nélkül halnak meg idős hölgyek. La Rochelle lakói egy emberként hiszik, hogy egy közveszélyes őrülttel van dolguk. Az elkövető minden gyilkosság után a helyi lapban teszi közzé tettének egyfajta magyarázatát, miszerint tervszerűen öl, meghatározott számú célpontja van, aztán vége. Ám a hatodik áldozat mégsem áll be elődei sorába, megmenekül. Labbé rendezett világa pedig a feje tetejére áll.

A bűnügyi regények némileg elhomályosítják az életmű más szeleteit. Simenon – saját szavaival élve – „kemény” regényeket is írt, amelyekkel az irodalmi körök elismerésére számított. Ha ez saját korában nem is sikerült, az idő neki dolgozott: ma már biztosan kijelenthető, hogy Simenon a 20. századi francia regény egyik klasszikus szerzőjévé vált.

Georges Simenon 1963-banAz író a könyv alatt megismerteti az olvasóval az emberi elme sötét, titokzatos és perverz oldalát. Mivel a sztori kezdetétől tudjuk, hogy ki a gyilkos, az esetek és a kisváros ábrázolása az, ami igazán élvezhetővé teszi a regényt.

A belga születésű Georges Simenon (1903-1989) a francia nyelvű regényirodalom világszerte ismert és elismert alakja, műveit eddig ötvenöt nyelvre fordították le. Az igazán nagy siker azonban a szerző legismertebb regényszereplőjének, Maigret főfelügyelőnek köszönhető. Ehhez természetesen az is hozzájárult, hogy a regényekből számtalan filmadaptáció, majd televíziós sorozat is készült.

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]