A Godot Filmklub bemutatja: Saló, avagy Sodoma 120 napja

Vajon De Sade márki büszke lenne?

Minden perc egy nap

A kétórás játékidő egyetlen pillanatnyi nyugtot sem hagy a mindent sejtő, ám semmit sem tudó néző számára, már a stábtagokat felsoroló főcím is vészjósló, akár egy neszező csörgőkígyó a szaharai éjszakában – tudniillik elsőként a férfi és női áldozatokat vászonra vivő amatőr színészeket veszi lajstromba.

A Dante Isteni színjátékához hasonlóan körökre (A Pokol tornáca; A mániák köre; A szar köre; A vér köre) szabdalt történet helyszíne a fasizmus végnapjainak olaszországi mentsvára, a képeslapra illő szépségű Saló, főszereplői pedig – az áldozatok, a szolgálók, valamint a csatlósnak befogott fiatalok mellett – a hatalom aberrált képviselői, az istentelen színjáték rendezői: a Herceg, a Püspök, az Elnök, és a Bíró. A jelenléti íven felbukkan még négy darab nő is, egész pontosan három kivénhedt prostituált, továbbá egy zongorista, aki utóbbiak bélszaftos történeteihez biztosít zenei aláfestést.

A tapasztalt altestű asszonyok anekdotáihoz néhol szorosan, néhol lazábban kapcsolódó kínzások, sorozatos megaláztatások bővebb taglalásától e helyütt eltekintenék. Aki szokott újságot olvasni, internetezni, híradót nézni, és legalább egy csipetnyit ismer az emberi történelemből, ám a Saló láttán mégis ízlésrendőrért kiált, nos, az írasson fel nagy dózisú önvizsgálatot kijelölt háziorvosánál.

Mire gondolt a költő?

Pasolini kivételes tehetséggel megáldott művész volt, valódi reneszánsz ember, aki az irodalom univerzumában is kiemelkedőt alkotott: számos verseskötet, esszé, regény, valamint dráma fűződik sokak által bemocskolt nevéhez. A viharos életű zsenit három héttel a Saló ősbemutatója előtt gyilkolták meg, a bűntény közel negyven év elteltével is tisztázatlan részletei termékeny táptalajt biztosítanak az összeesküvés-elméleteknek;

a Pasolini-életmű csattanójának agyfacsaró jelenetei pedig a kellemetlen, alaposan megcsócsálandó gondolatoknak, melyek közül hírvivőnek álljon itt egy: ha szart eszel, nem számít, hogy mennyire tiszta hátsóból származik.

 

Kodaj Bálint
ELTEOnline

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]