Szimfonikus metál, angyali énekkel fűszerezve

Csellós metál, női énekkel – a LEECHER zenekar két tagjával, Stefán Kornéliával és Nagy Ádámmal beszélgettünk.

Jelenleg a második kislemezeteken dolgoztok. Mikorra várható a megjelenés?

Kornélia: Május 28-án a Kék Yukban játszunk, ott lesz először kapható a kislemez, az Eclipse, melyen a már elkészült dalok, valamint a régi dalok újrakevert verziója hallható. Szeptember-október körülre tervezzük, hogy egy lemeznyi anyag összeáll, azután meglátjuk, hogy mihez kezdünk vele.


Ki írja meg a dalszövegeket? Miért döntöttetek az angol mellett?

Kornélia: Ádámmal ketten írjuk a szövegeket. Úgy gondolom, hogy Pozsonyban az Epica előtt sem feltétlenül játszhattunk volna, ha magyarul éneklünk. Egyrészt az internet világa miatt angol, mert így van esély arra, hogy ha a világ bármely tájáról bárki rákattint a linkünkre, nagyobb sansszal hallgatja végig. Másrészt pedig tudjuk, hogy nagy álom, de mi még hiszünk abban, hogy Magyarországon túl is lehet valami keresnivalónk.

A kislemezen kívül tervezitek, hogy az egyik dalhoz készül például videoklip is?

Kornélia: Reményeink szerint még ebben a hónapban leforgatjuk, és rá egy hónapra meg is fog jelenni. Az RTL KLUB operatőrével, Trost Ádámmal fogunk együtt dolgozni. Már több zenekarnak készített klipet, többek között a Vad Fruttiknak is. Az, hogy milyen lesz a klip, legyen meglepetés.

Két koncertet is adtatok az Epica előtt. Hogyan sikerültek ezek a fellépések?

Kornélia: Az egyik Szlovákiában, Pozsonyban volt, a másik pedig Budapesten. Ezzel azt hiszem, mondhatjuk, hogy a Leecher átlépett egy határt. A pozsonyi koncert kapcsán kellemeset csalódtunk, hiszen izgultunk hogyan fogad majd minket az ottani közönség. Teljesen pozitív volt a visszajelzés, tetszett az embereknek, amit láttak, hallottak, és mi is nagyon jól éreztük magunkat. Jó hangulatú koncert volt. A budapesti bulinkról azt gondoljuk, hogy nem sikerült annyira jól, mint máskor. Nincs benne semmi szégyellni való, hiszen kezdő zenekar vagyunk, nagyon kevés koncerttel a hátunk mögött. Tudjuk, hogy még fejlődnünk kell és fejlődni is fogunk.

Ádám: Az Epica tagjai nagyon kedvesek voltak. Készítettünk is nekik egy csomagot, telis tele hungaricummal.

Milyen kritikákat sikerült begyűjtenetek a koncertek során?

Ádám: A legelső koncertünk óta meglepődünk azon, hogy vannak emberek, akik nagyon lelkesen odajönnek a fellépés után, hogy mennyire tetszett nekik. Régebben technikailag még nem voltunk kellőképpen felkészültek, a cselló hangosításával voltak gondok. Olyan hangja volt, mintha egy kartondobozon húztuk volna a vonót, és akkor is imádták.

Kornélia: Vannak már fanatikus rajongóink, akik visszajárnak koncertről koncertre. Kaptunk már nagyon pozitív és negatív visszajelzéseket is. Úgy gondolom, ehhez hozzá kell szokni, hiszen aki színpadra áll akár zenész, akár színész azt mindig érik negatív és pozitív kritikák. Amiből lehet, tanulni kell, amiből nem, azt pedig félre kell tenni.

Milyen terveitek vannak a nyárra? Lesznek koncertek?

Ádám: Ahogyan említettük, május 28-án lesz fellépésünk a Kék Yukban, ott egy igazán hosszú koncertet adunk. Ezen kívül készül a kislemez és a videoklip.

Kornélia: A nyár munkával fog telni. Nem fogunk koncertezni, hanem dolgozunk az új dalokon és felvesszük azokat. Ezt az időt arra szeretnénk felhasználni, hogy ősszel a koncertjeinken minél több ember megismerjen és megszeressen minket. Tervezzük, hogy ellátogatunk több vidéki városba is.  

Ádám: Nyáron igyekszünk pénzt keresni, mert a technikai dolgokon még fejlesztenünk kell.

Kornélia: A zenekar annyira lelkes és mondhatni polihisztor, hogy nagyon sok mindenhez ért. Nem csak megírjuk a dalokat, a szöveget, hanem mi is vesszük fel, mi keverjük ki azokat, illetve mi készítjük a borítót és még sorolhatnám. Nem vonulunk stúdióba, hanem otthon rögzítjük a dalokat, és azt kell mondjam, ahhoz képest nem is rossz a végeredmény.

Mivel foglalkoztok a zenélésen kívül?

Ádám: Mi fiúk, főállású diákok vagyunk. Én az ELTE BTK-n és a PPK-n tanulok, bölcsész vagyok, illetve már tanár. Ábel és Tibi a BME-n tanulnak, építész valamint informatika szakon. Dávid pedig a Külkereskedelmi Főiskola hallgatója.

Kornélia: Két diplomával rendelkezem. Az egyiket a Színház és Filmművészeti Egyetemen televíziós műsorvezető, rendező szakán végeztem, a másik egy jogi diploma. Jelenleg az egyik televízió adónál dolgozom.

Koni, Te már több zenekarban is megfordultál az évek során. Hogy érzed magad a fiúk között?

Kornélia: Ilyen jól még egyik zenekaromban sem éreztem magam, pedig tényleg énekeltem már néhány bandában. Műfajon belül is voltak eltérések: játszottam jazz, pop-rock, és metál együttesben is. Műfajilag a mostani áll a legközelebb hozzám. Amikor hallom a zenét, belebizsereg minden porcikám, a gerincemen végigfut az a különleges érzést… és természetesen a fiúk miatt is nagyon szeretem. Ők nem csupán zenésztársak, hanem a legjobb barátaim is.

 

Bővebb információ a zenekarról:

http://www.facebook.com/?ref=home#!/leechermusic

http://myspace.com/theleecher

 

Kedves Olvasók!

A Leecher zenekar segítségeteket kéri, hogy 2011. június 12-én a Dalriada zenekar előtt játszhasson a Club 202-ben Budapesten. A Dalriada Facebook oldalán kellene lájkolni a Leecher fotóját. Amennyiben a legtöbb szavazatot, illetve lájkot kapják, ők léphetnek fel ezen a nagyszabású nyárindító rendezvényen.

Köszönjük a segítséget!

 

Lázár Anita
ELTE Online

Fotó: Bárány Gusztáv

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]