EZF- tehetségkutató ELTE-módra

Ha azt gondolnátok, hogy lassan már elfogynak a figyelemre méltó talentumok, hallgassátok meg azt a 60 zenekart, akik az ELTE Zenekarok Fesztiválján szeretnének bizonyítani!

Az EZF egy hét fordulóból álló tehetségkutató sorozat. A hat különböző időpontban, hat különböző helyszínen lezajló selejtezőkön alkalmanként 4-5 zenekar bizonyíthatja be a közönségnek, hogy ők a legjobbak. A döntőbe – amelyet május 10-én, a Lágymányosi Egyetemi Napokon (LEN) rendeznek meg – a négy kollégiumi napok fellépői közül összesen két csapat juthat be, akik kiegészülnek a kari napok selejtezőinek egy-egy továbbjutójával. Ezen kívül a döntőbe juthat az a banda is, aki a közönségtől a legtöbb szavazatot gyűjti be az interneten

Az ELTE Zenekarok Fesztiválja már 2005 óta biztosít lehetőséget a zeneileg feltörekvő egyetemi ifjúságnak. Az azonban, hogy mindezt egy ilyen nagyszabású, kari és kollégiumi napokon átívelő rendezvénysorozat keretében tehetik, példa nélküli a Fesztivál történetében.

Az amatőr zenekarok versenye már március 18-án megkezdődött a Kerekes napokon, a tavaszi egyetemi buliszezon nyitó rendezvényén, azóta pedig már a második forduló is lezajlott, a nemrégiben megrendezett Ajtósi Napokon. Belső Ádám az EZF főszervezője és a Kollégiumi Hallgatói Önkormányzat alelnöke szerint „meglepően nagyszámú közönség volt kíváncsi a fellépőkre, akik között az este folyamán igazán ígéretes és kevésbé felkészült zenekarok is megmutatkoztak”. Mindegyiknek volt persze egy barátokból, ismerősökből, csoporttársakból álló szurkolótábora, az ő bíztatásuk jó adag bátorságot adott a bizonytalanabbaknak is.

A tehetségkutatási láz továbbra sem csökken, ezt jól mutatja az is, hogy március 31-én, a jelentkezés lezárulásának napján a szervezőknek 60 jelentkezővel kellett számolniuk, ez pedig messze nagyobb szám, mint amennyit a még hátralévő négy selejtező programjába bele lehet sűríteni, és jóval meghaladja a szervezők várakozásait is. A zsűrié lesz tehát a hálátlan feladat, hogy a népes mezőnyből kiválassza azokat a zenekarokat, akiket érdemesnek tart arra, hogy színpadra álljanak olyan rendezvényeken, mint a Tétény Napok, a TáTK Piknik, az ÁJK Napok vagy a Bölcsész Napok. Azoknak sem szabad csüggedniük, akik nem kaptak fellépési lehetőséget, hiszen megteheti ezt helyettük a közönség: a kimaradt és kiesett zenekarok közül a legtöbb szavazatot kapó ott lehet a döntőben, a 2011-es Lágymányosi Egyetemi Napokon, és összemérheti tudását a selejtezőkből továbbjutott, tehát már bizonyított bandákkal.

Belső Ádám főszervező kérdésünkre elmondta, hogy az EZF szervezői azon is dolgoznak, hogy a döntőbe jutott zenekarok minél nagyobb támogatást kapjanak további működésükhöz. „A több tíz-, sőt több százezer forint értékű nyeremények kiosztása mellett elképzelhető, hogy Budapest egyik szabadtéri szórakozóhelyén is fellépési lehetőséget kap a győztes zenekar, illetve tárgyalások folynak lemezkiadókkal, stúdiókkal.” Ráadásul a döntőn az ígéretek szerint a magyar könnyűzenei élet ismert előadói és médiaszemélyiségek is helyet foglalnak majd a zsűri asztala mögött.

Az EZF részletes programjáról, a helyszínekről és a selejtezőkön fellépő zenekarokról tájékozódhattok a www.ezf.elte.hu honlapon, és a válogatók után szavazhattok arról: melyik zenekart szeretnétek Ti az EZF döntőjében látni/hallgatni.

Neuberger Eszter
ELTE Online