Lapozzatok bele Közösségi Zine-ünkbe!

Április 29-én rendeztük meg az ELTE Presstivált, melynek egyik fő eseménye az volt, hogy rovatvezetőink bemutatták az ELTE Online új kiadványát, a Közösségi Zine-t. Lapozzatok bele ti is!

A kiadványban olvashatóak cikkek az ELTE-n működő közösségekről, kulturális programokról és még sok más, az egyetemhez kötődő érdekességről. Ha többet szeretnétek megtudni arról, hogy milyen közösségformáló ereje van a különböző egyetemi tereknek, vagy éppen arra vagytok kíváncsiak, hogy milyen közösségi programokban vehettek részt az ELTE-n, a sporttól kezdve egészen a művészetekig, akkor mindenképpen olvassatok bele a Közösségi Zine-be.

A kiadvány egy rövid interjúval kezdődik, melyben az ELTE Online főszerkesztője, Martzy Réka és helyettese, Szűcs Anna Emília mesélnek az ELTE Press Műhely programsorozat négy alkalmának témáiról és közösségformáló erejéről. Ezután egy izgalmas „körbevezetésre” invitál titeket a Közélet rovat az ELTE közösségi tereiben. Három olyan helyet járhattok be az újságírókkal, aminek különösen nagy jelentősége van a diákok életében és az egyetemi közösségi élet alakulásában. Átélhetitek egy kicsit a BTK hangulatát a Műhely Caféról, illetve a Könyvtár Klubról olvasva, de elidőzhettek a Szertár Zugbárban is, amely a lágymányosi campus hallgatóit vonzza magához a leginkább.

Továbblapozva a Zine-t, kicsit elhagyhatjátok az ELTE campusait, és beleláthattok a Tanítsunk Magyarországért Program működésébe Pásztélyi Blanka hatodéves magyar–történelem tanárszakos hallgató segítségével. Blanka, aki másfél évig vett részt mentorként a programban, többek között azt is elárulta Princz Larának, hogy hogyan lehet az eltérő normák és szokások között nevelkedett gyerekeket tanulásra, sportolásra motiválni.

Az interjú után következő cikk a sport világába kalauzol el titeket, és megtudhatjátok, hogy mit adhat a BEAC-foci a felsőoktatásban tanulók közösségéhez.

Ezek után egy kicsit messzebb kerülünk az egyetemi mindennapoktól és az ELTE-n zajló programoktól, ugyanis a Tudomány rovat újságírója Tisza Kata íróval, interkulturális pszichológia szakértővel beszélget legújabb könyvéről és szakterületéről, az öregedéstudományról. A következő oldalakon még maradhattok a tudomány világában: a következő cikkben Papp Richárd kulturális antropológus, az ELTE Társadalomtudományi Karának habilitált egyetemi docense beszél hiedelmekről, vallásról, illetve a vallás és a tudomány kapcsolatáról.

Az EO Vízió három videóval készült, melyekhez QR-kódot is találtok a kapcsolódó oldalon, a Kultúra rovat pedig elsőként egy tudósítással szerepel a kiadványban: egy nyolctagú baráti társaság – köztük az ELTE több hallgatója – úgy döntött, hogy lakáskiállítást szerveznek. Erről szól a cikk, melynek olvasása során olyan kérdéseken merenghettek el, mint például hogy mikortól számít valami kiállítási tárgynak.

A továbbiakban visszatérhettek egy kis időre az ELTE falai közé, ugyanis rövid beszélgetéséket olvashattok az egyetemen működő kulturális körökről. Bepillantást nyerhettek az ÁJK Filmklub, az Eötvös Művészeti Együttes és az ELTE BEAC keretén belül működő argentin tangó képzés világába is.

A Zine-t végül egy fotóválogatás zárja, melyben Közösség és fotózás címmel nézegethettek a témában készült izgalmas fotókat.

Ha kedvetek támadt belelapozni Közösségi Zine-ünkbe, itt megtehetitek!

Forrás: ELTE Online Közösségi Zine

A képek forrása: ELTE Online Közösségi Zine, ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]