Eszterhai Marcell a HÖK új elnöke

Bár a koronavírus miatt online térbe kényszerült, október 29-én megtartották az ELTE HÖK tisztújító küldöttgyűlését. A küldöttgyűlésen az ELTE HÖK tisztségviselőinek beszámolója mellett az ELTE HÖK Ellenőrző Bizottsága is tájékoztatást adott, majd megválasztották a Hallgatói Önkormányzat elnökét, tisztségviselőit, valamint az Ellenőrző Bizottság elnökét.

A gyűlést Horváth Mihály, az ELTE Hallgatói Önkormányzat leköszönő elnöke nyitotta meg. A napirendi pontok ismertetése után szó esett az ELTE járványügyi intézkedéseinek sikerességéről. Horváth Mihály szerint a járványüggyel kapcsolatos döntések meghozatalakor mindig elsősorban a hallgatók és az oktatók biztonsága volt elsődleges, ennek eredményeképp pedig látható, hogy az országos fertőzöttségi adatok szerint az ELTE védekezése sikeres. Szó esett a vírus ellenére sikeresen lezárt őszi hallgatói önkormányzati választásokról is.
A leköszönő tisztségviselők beszámolóinak elfogadása után a tisztségekre pályázók beszéde következett, mely után a küldöttgyűlés tagjai szabadon kérdezhettek a jelöltektől. Az elnöki és tisztségviselői pályázatok itt érhetők el: http://ehok.elte.hu/nu/wp-content/uploads/2020/10/EHOK-Elnoki-es-Tisztsegviseloi-palyazat-2020-2021kesz.pdf

Az online titkos szavazás eredményeképp 39 igen és 1 nem szavazattal a Hallgatói Önkormányzat új elnöke Eszterhai Marcell az előző kabinet elnökhelyettese lett. Az egyetem rektora, Borhy László szívből gratulált az új elnöknek, kiemelve azt, hogy a sok BTK-s elnökből lett EHÖK-elnök után most az előző kabinetből került ki egy személy, akinek rátermettségét eddigi munkája is bizonyítja.

Eszterhai Marcell és csapata pályázatának az előszóban is olvasható, az idén pályázóknak különös helyzettel kellett szembe nézniük: „A csapat felkészülése nem volt szokványos, hiszen a vírushelyzet számos helyen felborította az életünket, eddigi rendszerünket, nem volt lehetőségünk kezdetben személyes találkozókra, összehangolódásra. Viszont ebben a helyzetben kaptunk egy fontos dolgot, amiből általában mindig kevesebb van, mint szükséges. Időt. Ezt az időt igyekeztünk minél hasznosabban, produktívabban eltölteni, felkészülésünkre szánni, a lehetőségekhez mérten olyan alapokat teremteni a csapat számára, ami biztosítja – megválasztásunk esetén – a hatékony munkavégzést.”

Az elnökjelölt és csapata programjában többek közt értesülhettek az EHÖK kisebb szervezeti módosításairól is. Mindemellett a hallgatói önkormányzat jelenleg megoldásra váró problémáiról, az ezzel kapcsolatos tervekről is olvashattok. A HÖK pályázó elnöksége ebben a dokumentumban többízben megemlíti a koronavírus miatt kialakult helyzet okozta problémákat is.

„A jelenlegi első évfolyam számáram az előző félév nélkülözésekkel teli volt, nem volt ballagásuk, megszokott érettségiük, bankettük. Kimaradtak azok a meghatározó, lezáró élmények, amelyekben nekünk volt szerencsénk részesülni.” – Eszterhai Marcell beszédében is kifejezte sajnálatát az elsőévesek felé, mely szerinte különösen megnehezíti a hallgatói önkormányzat utánpótlásképzést is: „A Hallgatói Önkormányzat találkozási pontjai lecsökkentek a hallgatótársainkkal, akik potenciálisan érdeklődhetnének az érdekképviseleti tevékenység iránt. Úgy gondolom, hogy az EHÖK elnökségének közösen kell gondolkoznia és megoldást találnia a felmerülő problémára, amelyet mindannyian elsőkézből érezhetünk.”

A tisztségviselők megválasztása a következő eredménnyel zárult:
Szabó Tamás elnökhelyettes,
Bárdosi Bence szervezetfejlesztésért felelős alelnök,

Kalmár Gyöngyvér Bella gazdasági alelnök,
Tuza Benedek kommunikációs alelnök ,
Mezey Mercedes szociális alelnök,
Fábián Fanni tanulmányi alelnök,
Varga Réka pályázatokért felelős alelnök,
Székely Ádám János külügyi alelnök,
Csomos Attila tudományos alelnök,

Blankó Miklós ELTE Press-főszerkesztő lett.

Az Ellenőrző Bizottság elnökének Trencsányi Vivient választották meg. A referensek személyéről az elnökség következő ülésén hoz döntést.

Horváth Mihály két és fél éves elnöki munkája zárásaként köszönetét nyilvánította mindazoknak, akik elnöksége idején segítették munkáját, egyúttal pedig gratulált az újonnan megválasztott kabinet tagjainak.


Kép: Eszterhai Marcell
Borítókép: A megválasztott kabinet tagjai az online ülés után,
NeONBRAND

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]