Közösség, motiváció, küzdés – Trénerképzés a Független Színház Magyarország szervezésében

Színház és társadalom órán találkoztam először a Független Színház Magyarországgal, amikor Balogh Rodrigó és Szegedi Tamás Roma Hősök címen workshopot tartottak a csoportunknak. Feliratkoztam a hírlevelükre, és szeptemberben már a III. Nemzetközi Roma Hősök Színházi Fesztivál önkéntese voltam. A fesztivál ideje alatt nagyon megszerettem a csapatot, mert elképesztően barátságosak és közvetlenek voltak az első perctől kezdve. Ezután egyértelmű volt, hogy a közösség része szeretnék lenni, így jelentkeztem a trénerképzésükre is, mely az utóbbi évek egyik legjobb döntése volt számomra.

A Független Színház Magyarország egy színházzal és oktatással foglalkozó szervezet, mely lényegének tekinti roma és nem roma emberek együttműködését az olyan ügyekért, mint a roma integráció, a cigány kultúra ápolása, az oktatás fejlesztése. 2017-ben került megrendezésre az első Nemzetközi Roma Storytelling fesztivál, mely 2019-re kamaradarabokat bemutató színházfesztivállá nőtte ki magát. A drámák, melyeket élőben is láthatott a közönség, alapjául szolgáltak egy olyan oktatási tervnek, mely workshop formájában azóta is járja az ország középiskoláit és egyetemeit.

A csapat nyitott a fiatal, tenni vágyó emberekre, és ügyel arra, hogy a színházakra jellemző attitűddel ellentétben olykor vérfrissítés is történjen. Ennek egyik módja a workshopokat tartó trénerek utánképzési programja. A felvételi ősszel történik, a felhívás tanulói jogviszonnyal rendelkező 18–25 év közötti roma és nem roma fiataloknak szól, akik érdeklődnek a Független Színház Magyarország tevékenysége iránt. A körülbelül 3 hónapot felölelő képzés keretein belül többek között elsajátítják a tréneri kommunikáció alapjait, és megismerkednek a workshopok alapjait képező drámákkal. A képzés alatt lehetőség nyílik olyan izgalmas programokon való részvételre is, mint például az idén februárban megtartott nemzetközi találkozó, ahol Spanyolországól, Olaszországból és Romániából jött művészekkel és trénertársakkal történhetett tudás- és tapasztalatcsere.

FB_IMG_1584044766010

A képzési idő alatt elsajátított kommunikációs tudás és gyakorlat az élet több területén is hasznosítható. Szegedi Tamás színész, drámainstruktor mentorálásával az oktatási anyag elméletből gyakorlatba szerveződik át, tehát a tréner élesben is kipróbálja magát a program végén. A képzés alatt ösztöndíjat, utána pedig elhelyezkedési lehetőséget is kínálnak, így a több hónapos munka rögtön érlelni kezdi gyümölcsét. Mindezek mellett azonban az sem elhanyagolható szempont, mennyire sokat lehet gazdagodni a különböző helyzet tanulságaiból és azokból az emberi történetekből, melyekkel a munka során találkozhatsz. A csoportok sokszínűsége miatt tágabb kép nyílik a világról, az emberről és a társadalomról, amelyben élünk. A feladat nemes, melyet igazán színes és változékony környezetben végezhetsz.
A csapat a legmotiválóbb, általuk megtanulod, hogy valójában semmi sem lehetetlen. A Független Színház Magyarország nem az ötleteiket fiókban tartogató emberekből áll, hanem olyanokból, akik valódi kreativitásra és küzdésre sarkallnak. Megmutatják, hogy egy jó ügyért érdemes széllel szemben is dolgozni, mert ha valamit igazán akarsz, azt mindenképp eléred.

Fotók: Független Színház Magyarország

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]