Kézilabda, slambajnokság, népzene – Ilyen volt az EFOTT 0. napja

Változatos programokkal és rengeteg pörgéssel folytatódik a 2019-es EFOTT fesztivál 0. napja. Szerdán kipróbáltunk mindent, amit ki lehetett; szurkoltunk az ELTE kézicsapatának, végül pedig szokás szerint elvesztünk a hajnalig tartó bulik világában.

Az EFOTT 0. napja még nem az élő koncertekről szól, inkább a nyári elfoglaltságok végtelen választékáról. Ezt természetesen ki is használtuk!
Aki végigmegy ezen a színes és hangos partszakaszon, rövid időn belül megszámlálhatatlan ajándékkal és élménnyel gazdagodik: a Volánbusz sátránál például alkalmam nyílt egy szimulátor segítségével buszt vezetni a német autópályán (még 80 km/órával haladva is rémisztő élmény, főleg ha virtuális szarvasok ugranak ki eléd), és még táncoltunk is egy jót az egész nap ott lévő DJ-nek köszönhetően.
Persze egy magyarországi fesztiválról nemcsak a busz-, hanem a vonathálózat képviselői sem hiányozhatnak. A MÁV kihelyezett sátránál chill zene és árnyék pihenteti a napszúrástól és másnaposságtól szenvedőket, aki azonban jobban szereti az aktív pihenést, az sem fog unatkozni, hiszen két eltérő nehézségű mászófal várja a kihívásra vágyókat. Bölcsész létemre a könnyebbiket még nekem is sikerült megmásznom, és ami a legjobb: az egész fesztiválon itt osztogatják a leghasznosabb repiajándékot, mégpedig a NAPTEJET.
A Pepsi-sátornál az „ízpárbaj” eldöntésére kérték a résztvevőket: két jelöletlen pohárnyi kóláról kellett eldönteni, hogy melyik ízlik jobban. Kínos módon nem a Pepsit szavaztuk meg kedvencnek, de még így is megjutalmaztak minket pár ajándékkal.
Mindeközben persze a szervezett programok sora is megindul: pályára állnak ugyanis a magyar egyetemek női kézilabdacsapatai. A meccsek a Decathlon támogatásával folynak, akik más remek programokat is biztosítanak – ki lehet próbálni például a SUP nevű vízi sportkelléket is. Az ELTE-logós mezeket látva minket is elkap a csapatszellem, de bizonyára nem annyira, mint ezt a társaságot:

A kép a szerző felvétele.

Ezalatt egy másik helyszínen az irodalom előtt tiszteleg a Julius Meinl többfordulós slam poetry-bajnoksága. Ahogy a verseny megnyitójában elhangzott: a kávémárka képviselői roppant fontosnak tartják, hogy korszerű formában járuljanak hozzá az évszázados bécsi kávéházkultúra továbbéléséhez. A bajnokság ráadásul nem csupán amatőrök versengése: a szakértői zsűrit nem más, mint Mészáros Peti, Saiid és az Animal Cannibals alkotja.
Bár az SE Civil Domus helyszín programjai még nem igazán indultak be, az egyik rendezvény megváltozott helyszínen kerül megrendezésre – aki most a Nescafé standja mellett sétál el, találkozhat a Sebestyén Balázs – Vadon Jani – Rákóczi Feri trióval, akik laza beszélgetéssel szórakoztatják az érdeklődőket.
A reggeli borultságot szerencsére felváltja a napsütés, így a fesztiválozók nagy része kihasználja, hogy egy tóparton vagyunk. Közöttük sétálgat a T-Systems sátrának „díszvendége”, Kiss Imi videoblogger, aki szinte egész nap élőben közvetíti a fesztivált az Instagramon.

A kép a szerző felvétele.

A nomád életmódot persze már egy nap után is csúnyán meg lehet sínyleni – az EFOTT szervezői azonban minden megtesznek, hogy megkönnyítsék a kempinglakók dolgát. Újdonság például, hogy idén már a Netpincér is jelen van a fesztiválon. Aki tehát hamar megunná a mikróban melegített félkész ételeket és a méregdrága hamburgert, az több kihelyezett szállítópontra rendelheti az ebédjét. Ami pedig az idei EFOTT egyik legjobb újítása: végre mindenhol van lehetőség a szelektív hulladékgyűjtésre a fesztivál területén, így könnyen kezelhetjük a bűntudatot, amit a napi 4–5 műanyagpohár elhasználása okoz.
Egy idő után persze meg lehet unni a mindenhonnan szóló popzene túltengését. Szerencsére ez is megoldható probléma, a Muzsika-szigeten ugyanis a LE ROM szolgáltatja az autentikus cigányzenét. A legjobb, hogy a zenészek szemlátomást értenek a hangulatkeltéshez: míg a koncert elején még csak pár félénk fesztiválozó lötyög a tánctéren, egy óra múlva már mindenki lendületesen pörgeti a párját. Megérkezik ugyanis Balogh Edina és Balogh Zsolt, akik előbb a szabolcsi, majd a nagyecsedi cigány tánc lépéseit mutatják be a jelenlévőknek.

A kép a szerző felvétele.

Pár lépéssel arrébb kiderül számomra, hogy a tegnapi „naplóbejegyzésben” tévedtem, az ELTE ugyanis idén is jelen van a fesztivál életében. A MűvELTEtő bárpultja délutántól kezdve várja a vendégeket a nagyszínpad mellett, este pedig egy DJ pörgeti fel a hangulatot.
Mire lemegy a nap, a kommerszebb irányzatok is élő előadóval folytatják, a tegnap esti vízi tábortüzet ugyanis Dávid Roland ismétli meg olyan klasszikusok slágereivel, mint a Nirvana, Bob Dylan vagy az LGT.
Ahogy körülnézünk, persze rögtön rá kell jönnünk, hogy még a lehetőségeink felét sem használtuk ki, így holnap is izgalmas napunk lesz. Akinek nincs programja erre a napsütötte hétvégére, mindenképpen ugorjon le a Velencei-tó partjára!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]