Kacskovics Imre lett a Természettudományi Kar dékánja

Az ELTE TTK Kari Tanácsa június 5-én szavazott a dékáni pályázatokról. A szavazatok többségét Kacskovics Imre egyetemi tanár, az Immunológiai Tanszék vezetője, az ELTE Biotechnológia Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (ELTE FIEK) igazgatója szerezte meg.

A Természettudományi Karon január 11-én írtak ki dékáni pályázatot, melyre Frei Zsolt egyetemi tanár, a Fizikai Intézet igazgatója, az Atomfizikai Tanszék vezetője, valamint Sziklai Péter egyetemi tanár, a Számítógéptudományi Tanszék vezetője küldött be érvényes pályázatot. Dékánjelölti vitájuk után – melyről az ELTE Online is részletesen beszámolt – a TTK Kari Tanácsa dékánválasztó ülést tartott, amely végül eredménytelenül zárult.

A Természettudományi Karon ezután ismét dékáni pályázatot írtak ki, melyre Kacskovics Imre és Miklósi Ádám egyetemi tanárok jelentkeztek. Vezetői koncepciójukat a május 29-i dékáni fórumon vázolhatták fel, amelyről itt olvashattok bővebben. A két jelölt sok szempontból egyetértett a kar fejlesztési irányaiban, az oktatás egyszerűbbé és átláthatóbbá tételében, valamint az adminisztratív munkafolyamatok átalakításában.

Kacskovics Imre 1987-ben végzett az Állatorvostudományi Egyetemen, majd 1998-ban ugyanitt doktori fokozatot szerzett, 2005-ben habilitált. 1987-től az Állatorvostudományi Egyetemen dolgozott. 1991–1994-ig az Egyesült Államokban az Iowai Egyetem Mikrobiológiai Tanszékén, 1995–2004 között a Karolinska Intézetben, Stockholmban kutatott. 2006-ban került az ELTE-re, ahol az Immunológiai Tanszék munkájába kapcsolódott be. 2013-ban lett az MTA doktora, 2015 óta tanszékvezető egyetemi tanár. A Magyar Immunológiai Társaság elnöke.

Az ELTE és a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont (MBK) szellemi tulajdonának hasznosítására kutatótársával eredményesen működő gazdasági társaságot alapított (ImmunoGenes Kft), amelyik rangos hazai és nemzetközi együttműködésekben fejleszt vezetésével értékes ellenanyagokat és genetikailag módosított állatokat. A folyamatba több diák is bekapcsolódhatott és szerzett tapasztalatokat egy biotechnológiai startup cég működéséről. 2011 óta különféle kutatási feladatokat végez a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő Rt. részére pályázati együttműködések kapcsán.

További részleteket az elte.hu cikkében olvashattok.

Ha rendelkeztek ELTE azonosítóval, Kacskovics Imre munkatervét erre a linkre kattintva olvashatjátok el. (PDF)

Az elte.hu korábban interjút készített Kacskovics Imrével, melyet itt olvashattok.

Fejléckép: MTA

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]