Mi a Minority Safepack, és hogyan írhatod alá?

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) 2017. december 5-n csatlakozott a Minority SafePack – Egymillió aláírás az európai sokszínűségért európai polgári kezdeményezéshez. A fő célkitűzés, hogy az EU fogadjon el egy jogi aktust a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmének javítása, valamint a nyelvi és kulturális megerősítés céljából.

Ahhoz, hogy az Európai Unió érdemben foglalkozzon a kezdeményezésben foglalt
kérésekkel, legalább egymillió aláírásnak kell összegyűlnie 2018. április 3-ig. A HÖOK a magyarországi kampányon belül 50.000 aláírás összegyűjtését vállalta az ezidáig kb. 400.000 összegyűlthöz.

A jogi aktusoknak a regionális és kisebbségi nyelvek, az oktatás és a kultúra, a regionális politika, a részvétel, az egyenlőség, az audiovizuális és egyéb médiatartalom, illetve a regionális (állami) támogatás terén kellene magukba foglalniuk szakpolitikai intézkedéseket.

A HÖOK jelenlegi roadshow-ja keretében számos intézményben népszerűsíti majd a kezdeményezést egy-egy napon, múlt héten az ELTE BTK Kari Tanácstermében ismertette kampányát.

A kezdeményezést csak egyszer és egy formában (online vagy papír alapon) lehet támogatni.
Többszöri aláírás esetén is csak egyszer számít a támogató nyilatkozat, negatív következményekkel
azonban nem jár. Online formában itt lehet alárni, a papír alapú formanyomtatványt pedig innen lehet letölteni, amelyet kitöltve a Rákóczi Szövetség számára kell eljuttatni. Egy nyomtatvány legalább egy, legfeljebb három személy adatait és aláírását tartalmazhatja.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]