Online vagy offline ismerkedjünk? – Párkapcsolatokról az Akváriumban

Párkapcsolatok régen és most – Mi változott a digitális világban? címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést január 17-én a Funzine. Az esemény érdeklődői megtöltötték az Akvárium NagyHALL-ját. De miért is ilyen népszerű ez a téma?

Először is azért, mert nagyon aktuális. A közösségi oldalak használata teljes mértékben megváltoztatta az ismerkedési szokásokat. Az emberek már nem a Városligetben sétálgatva, zsebkendők elejtésével jelzik ismerkedési szándékukat, és a vacsorameghívások száma is egyre kevesebb, a legtöbben az internetes oldalakat, applikációkat használva próbálnak partnert találni.

Ezt a témát járta körül a beszélgetés moderátora, a Funzine – See you there főszerkesztője, Krajnyik Cintia, és négy meghívott vendége: Hercsel Adél, író, a HVG újságírója; Hevesi Krisztina, szexuálpszichológus, az ELTE PPK oktatója; Keindl Dávid, televíziós szerkesztő, modell és Nyáry Krisztián, kiadóvezető, író.

A résztvevők elemezték az egyes platformok kínálta lehetőségeket. Bár az offline ismerkedés terei beszűkültek, mióta az online teret nyert, elsősorban mégis az ismerősök általi ismerkedést javasolják. Sok a kedvelt internetes alkalmazás is, azonban ezek használatával vigyázni kell. Az online világban könnyebb nyitni, mint az élőben, viszont azt tudni kell, hogy a Tinder felhasználók csupán egyharmada keres komoly kapcsolatot. Éppen ezért, a szándékok kiszűrése végett érdemes a lehető leghamarabb személyesen is találkozni a másik féllel.

Az Instagram is hasonló, de a Facebook-nál mégis intimebb terep, ami már egészen fiatal kortól megnyitja az ismerkedési lehetőségeket. Hevesi Krisztina szerint a férfiak három csoportba sorolják be a nőket. Ezek a „ha nincs más”, a „jó lenne”, és a „bárcsak” kategóriák. A Tinder és a hozzá hasonló applikációk önbizalomrombolók is lehetnek. Fontos, hogy internetes ismerkedés esetében jól gondoljuk meg, mit írunk, semmiképpen sem szabad megalázni vagy leértékelni saját magunkat. Valamint ne is írjunk túl sokat, fenn kell tartani a másik fél érdeklődését és a vadászszellemet is.

Hercsel Adél az ismerkedési szokások átírójaként kiemelte a ,,me too” kampányt is, és szó volt a lájkok jelentőségétől, üzeneteiről is. Az újságíró forrásként hozva a HVG statisztikáit elmondta, hogy egyre több a diplomás nők száma, mint a diplomás férfiaké, illetve a válást annak a ténye is meghatározza, hogy mik azok a dolgok, amiket a felek közösen elértek a kapcsolatuk során.

3

Az, hogy az adott társadalom mit vár el egy nőtől és egy férfitól, minden országban változó. A legtöbb emberre hatással van az, hogy környezete mit fog gondolni a kapcsolatáról. Nyáry Krisztián elmondta, hogy a válás lehetősége és a fogamzásgátlás megjelenése nagyban hatottak a kapcsolatokra és a párkeresés céljaira.  A beszélgetésen kiderült, hogy a férfiak többsége vonzónak találja a független, határozott és karrierista nőket, de nem támogatja a női kezdeményezést, a kezdő löket megadása után mindenképpen át kell venni a férfinak az irányítást. Keindl Dávid szerint ellenkező esetben a női kezdeményezés megölheti egy leendő kapcsolat csiráit.

A kerekasztal-beszélgetésről felvétel készült, mely a Funzine Youtube csatornáján lesz elérhető. Az esemény iránt a Facebookon közel ötezren érdeklődtek, így a nagy népszerűségre való tekintettel a szervezők terveznek még hasonló témájú programokat a jövőben is.

Képek forrása: Facebook

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]