Idén is első helyen az ELTE

A héten megjelent a HVG Diploma 2018, az évente kiadásra kerülő felsőoktatási rangsor. Az ELTE idén is a lista élén áll; mind oktatói, mind hallgatói kiválóságban az első helyet foglalja el. Az egyetemi-főiskolai karok összesített rangsorát is az ELTE vezeti. A legjobb eredményt a Bölcsészettudományi Kar érte el, a sorban a Természettudományi Kar követi.

A felsőoktatási rangsorban első helyezést elért ELTE-t a Szegedi Tudományegyetem, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem követi. A legjobb öt eredményt elérő felsőoktatási intézmény közé került még a Semmelweis Egyetem és a Debreceni Egyetem is. Az egyetemi-főiskolai karok összesített rangsorának első két helyét az ELTE karai foglalták el, a dobogó harmadik helyét pedig a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi kara szerezte meg.

A kiadványban hangsúlyozva van, hogy nem beszélhetünk általánosan „legjobb” vagy „legrosszabb” intézményről. Az egyetemeket és főiskolákat számos különböző, releváns és mérhető mutatók alapján kell összehasonlítani. Emiatt a készítők a HVG rangsorának összeállításakor igyekeztek a sokszempontúságra törekedni.

A HVG rangsorának összeállításában számos tényező játszik közre, a készítők a hallgatói kiválóság rangsorolásához figyelembe veszik az adott egyetemet első helyre jelölő jelentkezők számát, a felvett hallgatók pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát és  a középiskolai tanulmányi versenyen helyezettek számát. Az oktatói kiválósági rangsor pedig a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számából és arányából, az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó hallgatók számából, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók arányából áll össze. Az összesített és a kari rangsort is az említett két alrangsor eredményéből állítják össze.

A tavalyi lista összeállításához képest változás, hogy idén az egy tudományos fokozatot szerzett oktatóra jutó hallgatók számát azonos mértékben vették figyelembe az ilyen oktatók teljes tanári létszámon belüli arányával és az MTA-doktori címet szerzett oktatók arányával. A súlyozásban történt módosítás, korábban 50 százalékos súlyozást használtak. A finomhangolás magyarázata, hogy „a rugalmasabbá vált képzési szerkezetben már nem egyértelmű, hogy önmagában a tudományos fokozatú oktatókra jutó hallgatók száma milyen mértékben befolyásolja az oktatás minőségét” – olvasható a kiadvány módszertani összefoglalójában.

A 2017-es lista élén is az ELTE állt, azonban az egyetem idén a hallgatói és oktatói kiválósági rangsorokat is vezeti. A legjobb egyetemi-főiskolai karok listáján az ELTE Bölcsészettudományi és Természettudományi Kara, valamint a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara osztoztak az első helyen. Idén a dobogón ugyanezek a karok helyezkednek el, azonban nincsen holtverseny: a legfelső fokon az ELTE BTK áll, a második helyezést az ELTE TTK érte el, őket követi a SE-ÁOK.

A HVG legújabb kiadványa a legjobb főiskolák és egyetemek intézményi, kari, képzésterületi és szakos rangsora mellett minden fontos gyakorlati tudnivalót tartalmaz az alap- és mesterszakokról, a felvételitől egészen a továbbképzési lehetőségekig. A HVG Diploma 2018 rangsor már megvásárolható az újságárusoknál, illetve megrendelhető a HVG kiadói holnapján.

Kép: eduline.hu

Források: eduline.hu 1, 2, elte.hu