Az ELTE újra világranglistán

A brit Quacquarelli Symonds (QS) rangsora széles körben, többféle szempontból elemzi a világ egyetemeit. A tavaly óta létező QS Graduate Employability Ranking a végzettek munkaerőpiaci esélyeit vizsgálja.

Ebbe a rangsorba fért bele az ELTE, a 301–500. helyet elérők kategóriájában. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a másik magyar egyetem, amely felkerült a listára, az ELTE-vel megegyező helyen.

A brit Quacquarelli Symonds egyébként rengetegféle egyetemi listát készít: egyes régiók felsőoktatási intézményeit rangsorolja, illetve szakterületenként is elemzi őket. Például a bölcsészettudomány területén az Oxford végzett első helyen, a műszakit a MIT (Massachusetts Institue of Technology), az orvostudományt a Harvard, a természettudományt szintén a MIT, a társadalomtudományt pedig szintén a Harvard vezeti. A QS elkészíti a legjobb egyetemi városokat felvonultató listáját (Montreal, Párizs, London végzett a dobogón, Budapest az ötvenhatodik helyen áll), a tavalyi évtől pedig a végzettek foglalkoztatási esélyei szerinti listát is készít, amelybe a világ 500 egyetemét rangsorolja. Ide bekerült az ELTE és a BME is.

Ebben a kategóriában felsőoktatási intézményeket öt mutató alapján vizsgálták: a végzettek foglalkoztatottsági aránya, a munkáltatók körében elért népszerűség (mennyi pluszpontot ad, ha az önéletrajzban az adott egyetem nevét olvassák), az adott egyetemen végzett, kiemelkedő eredményt elért diákok, a munkáltatók és hallgatók közti kapcsolat, valamint a munkáltatói partnerség karonkénti aránya. Az első három helyezett a Stanford Egyetem, a UCLA (University of California, Los Angeles) és a Harvard. A legjobb eredményt elérő európai egyetem a Cambridge, amely a hatodik helyen végzett. Egyébként a legjobb európai egyetemek a Cambridge-et követően az Oxford (nyolcadik hely) és az ETH Zurich (tizenhatodik hely).

Az összesített listában a MIT (Massachusetts Institue of Technology) foglalja el a dobogó legfelső fokát.

Forrás: topuniversities.com, eduline.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]