20 éve halt meg Diana hercegné

1997. augusztus 31-én Diana és párja a paparazzik elől menekülve szenvedett halálos balesetet. A balesetben mindketten életüket vesztették, meghalt a sofőr is, csak Diana testőre, Trevor Rees-Jones maradt életben. Ezzel 1997. augusztus 31. lett a brit királyi család egyik legsötétebb napja.

A hercegné halála kollektív hisztériát váltott ki világszerte. Bár Diana hivatalosan már elvált férjétől, Károlytól, mégis királyi temetést kapott, még a zászlót is félárbócra engedték. Dianát a Spencerek althorpi birtokán, a hatalmas kastélypark tavának közepén, egy kis szigeten helyezték örök nyugalomra. A két herceg, Harry és Vilmos soha nem beszéltek a nyilvánosság előtt édesanyjuk haláláról, melyről idén nyáron először és utoljára megrendítő őszinteséggel meséltek több dokumentumfilmben is. Ezen kívül szobrot állíttatnak édesanyjuk halálának 20. évfordulója alkalmából, mely a Kensington-palota parkjának nyilvánosan látogatható részén áll majd.

Idén nyáron, a Chanel 4 brit televízió Diana: In Her Own Words (Diana a saját szavaival) címmel is dokumentumfilmet sugárzott, mely miatt komolyan lecsökkent a hercegné egykori férje, Károly herceg népszerűsége. A felhasznált felvételek 1992-1993-ban, a válás bejelentése után készültek, s nem a nyilvánosságnak szánták őket. Diana ezekben teljes őszinteséggel beszél elromlott kapcsolatukról, továbbá szerelméről, egy királyi testőrről. A bemutató sokak felháborodását váltotta ki, mert nem találták etikusnak a felvételek bemutatását.

Diana Francis Spencer néven született 1961. július 1-jén. Brit arisztokrata származású, a Lady előnevet 1975-ben kapta meg, amikor apja Spencer grófja lett. 1977-ben egy vadászaton ismerkedett meg a nála tizenhárom évvel idősebb Károly walesi herceggel, akivel 1981. július 29-én a londoni Szent Pál-székesegyházban “az évszázad esküvőjén” fogadtak örök hűséget. Így vált Diana egyik napról a másikra a világ legtöbbet fényképezett nőjévé. A nép körében nagy népszerűségnek örvendett, s ezt a népszerűséget jótékonykodási célokra használta fel. A csillogó külső ellenére szenvedett a királyi családot gúzsba kötő merev szabályoktól, hagyományoktól, viszonya feszült lett anyósával, II. Erzsébet királynővel.

1982. június 21-én megszületett Vilmos herceg, 1984. szeptember 15-én Harry herceg, de a szülők egyre távolabb kerültek egymástól. Károly az esküvő után is fenntartotta viszonyát titkos, majd egyre kevésbé titkos szerelmével, Camilla Parker Bowlesszal. Dianának 1984 után depressziós tünetek, öngyilkossági kísérletek és kóros evési rohamok jelentkeztek. Diana eközben gyakran vett részt társadalmi eseményeken, modell alkatával és elegáns ruháival gyakran szerepelt a bulvármagazinok címlapján. A hercegi pár 1992 végén költözött hivatalosan is külön, a válást tizenöt év házasság után, 1996. augusztus 28-án mondták ki.

Élete és halála körülményei iránt azóta sem lankad az érdeklődés, megjelent “igaz története”, könyvet írt inasa és szeretője is. Az összeesküvés-elméletek hívői azt feltételezik, hogy a brit titkosszolgálat szándékosan idézett elő balesetet, mert Diana szeretője egy muszlim férfi volt, akihez hozzá szándékozott menni, így muszlim ember kerülhetett volna Vilmos herceg, a trón várományosának közvetlen környezetébe. A hivatalos vizsgálat alapján a sofőr ittas állapotban vezetett, autójuk a párizsi Place de I’Alma alatt futó alagútban a sávokat elválasztó betonelemnek ütközött. Mindezek ellenére 2008-ban a legfelsőbb bíróság esküdtszéke a hivatalos vizsgálat eredményétől eltérően nem balesetnek, hanem gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősítette Diana halálát, amelyért a kocsit üldöző paparazzikat és a sofőrt tették felelőssé, azonban senki ellen nem folytattak eljárást.

Forrás: 24.hu
Kép: fmc.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]