Good bye, roaming!

2017. június 15-én lép életbe az új Európai Uniós jogszabály, amely szerint az EU tagállamain belül hazai árak szerint használhatjuk mobilunkat. A telefonálás és SMS-ezés mellett az internetes adathasználat díja is csökken, azonban hosszú távú használat esetén nem érvényes a költségcsökkentés.

Az Európai Parlament csütörtökön eltörölte a roaming díjakat, így a június 15-én életbe lépő szabályozás szerint plusz költségek nélkül használhatjuk telefonunkat az országhatár átlépése után.  “Az emberek 2017. június 15-től anélkül válthatnak majd utazás közben adatkapcsolatra, hogy félniük kellene a magas számláktól” – közölte Andrus Ansip digitális piacért felelős uniós biztos.

Az Európai Bizottság sajtóközleménye szerint tehát az alábbi díjszabásra számíthatunk: roaming_szovegkozi

  • hanghívásoknál percenként 3,2 eurócent (a jelenlegi árfolyamon szerint 10 forint)
  • sms-enként 1 eurócent
  • az adatforgalomnál fokozatos, öt éven át tartó ármérséklés várható: induláskor gigabájtonként 7,7 euró a nagykereskedelmi ár, ez 2018. január elsejétől 6 euró, 2019. január elsejétől 4,5 euró, 2020. január elsejétől 3,5 euró, 2021. január elsejétől 3 euró, és 2022. január elsejétől pedig 2 euró

A hosszabb távú külföldön történő adathasználat esetén viszont nem feltétlenül áll fent a kedvezmény, a 24.hu összefoglalása szerint “a rendelet arról is szól, hogy abban az esetben, ha a roamingszolgáltató bizonyítani tudja, hogy az előfizető a roamingszolgáltatást visszaélésszerűen veszi igénybe, akkor a szolgáltató felhívja az ügyfél figyelmét a visszaélés tényére. Ha az előfizető legalább két héten belül nem változtat addigi használatán, a szolgáltató az 531/2012/EU rendelet 6e cikke szerinti többletdíjat róhatja ki rá, de erről előzetesen szintén tájékoztatnia kell az ügyfelet.”

“Egyéni felhasználóknak 14 nap áll rendelkezésükre a helyzetük igazolására. A felhasználóknak egyszerű nyilatkozatuk mellett bizonyos esetekben akár igazolniuk is kell, hogy az adott tagállamban van postai vagy számlázási címük. Nappali tagozatos hallgatóknak az oktatási intézmény nyilatkozatát kell bemutatni” – írja az origo.hu.

Forrás: index.hu

Kiemelt kép: youtube.com

Kép: pocket-lint.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]