Válasz a lex CEU elfogadására: tüntetés

Ma délelőtti ülésén megszavazta az Országgyűlés a felsőoktatási törvény módosítását, amely ellehetetleníti a CEU helyzetét. Az előzetes állásfoglalásokat, tüntetéseket most újabb kezdeményezések követték. Ez történt ma.

A Nádor utcában szervezett demonstráción több mint ötezren lehettek. Élőlánc alakítottak ki laza rendben a CEU háztömbje körül. A Nádor utcát lezárta rendőrség. Szórványosan lehetett hallani a vasárnapi tüntetés egyik mottóját: „Szabad ország, szabad egyetem!”

IMG_20170404_171203_83620170404_172626
A kedd kora este a tüntetők a Parlamenthez vonultak át. Háromnegyed hét körül már annyian lettek a Kossuth téren, hogy a 2-es villamos egy időre leállt. Felolvasták azoknak a képviselőknek a nevét, akik igennel szavaztak délután, zengett a „hazaárulók, hazaárulók!”, később „ruszkik haza!” és a „diktátor, diktátor!” kiállítások is elhangzottak. Negyed nyolckor a tömeg elénekelte a Himnuszt.

A rendőrség negyed kilenckor kiadott közleménye szerint a Kossuth téren nyugalom van, a demonstráció megőrizte békés jellegét, nem volt rendőri intézkedés. Este kilenckor a legkitartóbbak jellemzően a földön ülve beszélgettek, újabb összetűzésről nem kaptunk hírt.

A tüntetések itt nem érnek véget: szerdán reggel nyolckor jelképesen lezárják a Szabadság hidat. Ez az akciót azonban nem az Oktatási Szabadságot nevű csoport szervezi.

Este került nyilvánosságra Bárány Tibor BME-s oktató nyilatkozata, mely szerint “2017. április 10-étől határozatlan ideig nem vagyok hajlandó ellátni az oktatási, kutatási, adminisztratív és egyéb munkahelyi teendőimet, mindaddig, amíg a magyar országgyűlés vissza nem vonja a lex CEU néven elhíresült törvényt”. Bátorítja kollégáit a csatlakozásra.

Közben a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, Csanádi Judit egyetemi tanár felszólította Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a Nemzeti Felsőoktatásról szóló 2011 évi CCIV. Törvény módosításáról szóló, T/14686 számú törvényjavaslatot, hiszen “a törvényjavaslat megszavazása a legalapvetőbb jogelveket sérti, ezt lelkiismereti okokból nem tudom elfogadni.”

Forrás: index.hu

Képek: Vörös Tamás (ELTE Online)