Megszavazták a lex CEU-t

Megszavazta az Országgyűlés 2017 talán eddigi legnagyobb társadalmi és tudományos felháborodását kiváltó törvénymódosítását. A felsőoktatási törvény módosítását 123 igen és 38 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés mai ülésén.

A törvény szerint így a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha a működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Így tehát ha az egyetem székhelye egy föderatív államban van, és ott a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, akkor a kormánnyal létrejött előzetes megállapodáson kell alapulnia az oklevelek kiadásához szükséges nemzetközi szerződésnek. Ezeket az előzetes megállapodásokat a törvény hatályba lépését – a kihirdetését követő napot – követő fél éven belül kell megkötni.

A magyarországi működés feltétele lesz az is, hogy az intézmény székhely szerinti országában működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősüljön. Ez minden országra vonatkozik, míg az államközi szerződés feltétele csak a tengeren túli országokra.

A feltételeket nem teljesítő intézmények 2018. január 1-jétől már nem vehetnek fel elsős hallgatókat.

A törvénymódosítás indoklása szerint az EU-n kívüli külföldi felsőoktatási intézmények hazai működése akkor lehet optimális, ha arról a származó ország és a Magyarország kormánya egyaránt tud, és mindkét kormány támogatja az intézmény működését. A külföldi felsőoktatási intézmény továbbá a magyar jog szerinti oklevél kiállítására nem jogosult.

Palkovics László oktatási államtitkár a Törvényalkotási Bizottság hétfői ülésén elmondta, hogy a változtatás nem érinti a Közép-európai Egyetemet (CEU), az nem fog megszűnni, nem kerül ki a felsőoktatási törvény intézményeket felsoroló mellékletéből.

Balog Zoltán miniszter hétfői expozéjában kijelentette, hogy a külföldi egyetemek ügyében javasolt törvénymódosítás Magyarország és a magyarok érdekeit szolgálja. Az új szabályok “jogokat biztosítanak, és nem előjogokat”. Szerinte Soros György szervezetei ilyen “álcivil ügynökszervezetek”, és “elszántak vagyunk abban, hogy ezt a tevékenységet minden törvényes eszközzel megakadályozzuk”.

A törvénymódosítást a kormány javaslatára kivételes eljárásban, egy nap alatt tárgyalta meg és fogadta el a Parlament.

Az elmúlt napokban a felsőoktatás számos platformján ellenezték az intézkedést. Köztük a Magyar Rektori Konferencia, az Európai Egyetemek Szövetsége és az ELTE egyetemvezetése is.

Tegnapi összefoglalónk itt olvasható.

Ma az Oktatási Szabadságot kezdeményezés 17 órától élőláncot szeretne alkotni a CEU körül. További információ itt

Forrás: hirado.hu

Kiemelt kép: 24.hu