Ezek a középiskolai jegyek számítanak a felvételin

A felsőoktatási felvételi eljárásban résztvevők középiskolai bizonyítványában a kötelező matematika, magyar, történelem és idegen nyelv tárgyak eredményei mellett egy természettudományos tárgy osztályzatát is figyelembe veszik a pontszámítók.

A tanulmányi pontokba kizárólag a 9. évfolyamtól szerzett eredmények számítanak, a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok korábbi évfolyamaiban szerzett osztályzatok nem képzik a felvételi pontok részét. Fontos tudnivaló továbbá, hogy a szakmunkásképzésben szerzett bizonyítvány osztályzatai nem számíthatók be középiskolai jegyként.

Természettudományos tárgynak számít a biológia, kémia, földrajz, természetismeret és természettudomány. Ezek közül bármelyik tárgy két éves eredménye beszámítható, ha csak egy évig tanulta a felvételiző, akkor duplázással. A magyar nyelv és irodalom jegyek számtani átlagát kerekítés nélkül veszik figyelembe. Ha egy tárgyat fakultáción is tanultak a diákok, a kedvezőbb eredménnyel kell kalkulálni. Az utolsó két év osztályzatai összeadásával, majd duplázásával maximum 100 tanulmányi pont szerezhető.

Forrás: Eduline

Kép: szeged.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]