Tizenhat ELTE-épületben lesznek felújítások

Budapesten és környékén 26 százalékkal nőhet a kollégiumi férőhelyek száma, de azok minősége is sok esetben javulni fog. Az ELTE-nek kifejezetten kedveznek a változások: az Egyetem tizenhat épületét, köztük kollégiumokat is érinteni fognak a felújítások.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár a felsőoktatás idei költségvetésében eredeti előirányzatként az állami és nem állami fenntartású felsőoktatási intézmények kollégiumi támogatására 3,753 milliárd forintot, lakhatási támogatására 4,201 milliárd forintot biztosítanak, míg a felsőoktatási intézményekhez nem tartozó diákotthonok és kollégiumok támogatására várhatóan közel 270 millió forintot juttatnak az intézmények költségvetésében.

Kitért arra, hogy az Oktatási Hivatal adatai szerint az országban diákotthonok és kollégiumok körülbelül 54 500 férőhelyet működtetnek, amelyeket az állami szféra, az egyházi és a magán szektor tart fenn. Ebből körülbelül 44 400 férőhely az állami felsőoktatási intézmények kezelésében van.

Budapesten és környékén 5 540 kollégiumi szobában 14 399 hallgató elhelyezése lehetséges az állami intézmények által fenntartott 50 kollégiumban. A 14 399 hallgatóból 3 460 (24 százalék) lakik olyan szobában, amelyhez önálló, vagy másik szobával közös fürdőszoba áll rendelkezésre – ezeket mind az elmúlt 10 évben újították fel.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár jelezte: a kormány határozatban fogadta el az országos felsőoktatási kollégiumfejlesztési stratégiát, amelynek célja a felsőoktatási kollégiumok, illetve kollégiumi férőhelyek minőségi fejlesztése és korszerűsítése, felújítása, valódi felsőoktatási kampuszok kialakítása. Az újonnan építendő férőhelyek száma több mint nyolcezer, így a stratégia megvalósításával összességében 48 018 férőhelyre nőne a teljes kapacitás. Ezen belül összesen 29 320 férőhely lenne érintett átalakítással, felújítással.

A stratégia megvalósításával Budapesten és környékén a férőhelyek száma 26 százalékkal nőhet – mutatott rá a parlamenti államtitkár, aki kitért arra, hogy a minőségi változást jól érzékelteti, hogy Budapesten közel hatszorosára nőne azoknak a férőhelyeknek a száma, amelyek esetében a szobák saját fürdőszobával rendelkeznek, és legfeljebb három hallgató lakik bennük.

Hozzátette, hogy a fővárosban kiemelt fontosságú két felsőoktatási intézmény kollégiumi épületeinek folyamatban lévő felújítása: az Óbudai Egyetemé és az ELTE-é. Utóbbiról elmondta, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a többlépcsős beruházásnak köszönhetőn építészeti, gépészeti és energetikai felújítások kezdődnek el az intézmény tizenhat épületében, többek között egyetemi kollégiumaiban is.

Rétvári Bence kitért arra, hogy a Bibó István Szakkollégium épületének fejlesztésére 700 millió forintos kormányzati támogatást kap. Szintén megújul a Nagytétényi úti kollégium is, részben KEOP-os, részben pedig 900 millió forint egyetemi saját forrás felhasználásából.  Hasonlóan a Bibó István Szakkollégium felújításához, itt is minden szobához saját fürdőszoba fog tartozni.

A 2016-ban az ELTE-hez került Márton Áron Szakkollégium Kunigunda utcai épületének teljes körű felújítására a kormány határozatával mintegy közel 2,5 milliárd forintnyi forrást biztosít. A tervezett rekonstrukció eredményeképpen a Márton Áron Szakkollégium Kunigunda utcai épülete a legmagasabb kollégiumi szálláshely-szolgáltatást fogja nyújtani.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: budapesthianyzol.blog.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]