Nem kívánt állatok a kollégiumokban

A különböző, nem kívánt élőlények nem csak az Ajtósi Dürer sori Kollégiumban okoznak gondokat: a Kerekes Kollégiumban a denevérek, a Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumban pedig az egerek okoznak kellemetlenségeket, problémákat a lakóknak.

Ahogy arról az Index a főoldalán beszámolt, az ELTE Ajtósi Dürer sori Kollégiumában több szobában is elszaporodott az emberi vérrel táplálkozó ágyi poloska. Babos János, az ELTE Egyetemi Szolgáltató Központ igazgatója ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy évente többször, igény szerint is végeznek rovarirtást a kollégiumokban.

A házi egércsapda receptje: Egy mogyorókrémmel kikent aljú pohár és egy pénzérme házasításából született a csapda, majd amikor az első prototípus eredménytelennek bizonyult, a hatékonyság növelése érdekében kekszet ragasztottunk a nutellába, így a második vadászat perceken belül lépre csalta a fenevadat.

Ugyanakkor nem csak az ágyi poloska okoz gondokat a kollégiumokban. A Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumban az egerek jelentek meg. Ez természetesen számos kiváló ötletet szült az ELTE KCSSK Facebook-csoportban: legyenek macskák a kollégiumban (így jobb lenne az internet is, mert senkinek sem kellene macskás videókat néznie); esetleg a lakók elkezdhetnének egerészölyveket tenyészteni; és persze a rágcsálóirtók kihívása is felmerült opcióként. Amíg utóbbi megvalósul, addig is házi csapdák, az egérfogók és a szemétledobókba elhelyezett ragasztók enyhítik valamennyire a problémát.

A Kerekes Kollégium épülete a Góliát Hotelhez tartozik, az Egyetem bérli a kollégiumi helyeket, feltehetően emiatt is ütközik nehézségekbe az, hogy az épület körül lakó denevérekkel valamit kezdeni lehessen, a kollégiumi diákbizottság sokszor hiába kezdeményez lépéseket. A KUK egyik lakója mondta el, hogy bár a mostani hidegebb idő valamelyest elcsitította a denevéreket, előtte berepültek, ha kicsit is nyitva maradt az ablak – az ő szobájuknál például pont az ablak mellett van egy fészek a falon. Természetesen nyáron a legnehezebb a helyzet (ami lassan már egy éve tart), hiszen egyedüli biztos megoldás az, ha nem szellőztetnek. A szállodavezetés pedig a többszöri jelzés ellenére sem oldotta még meg a helyzetet.

Megkerestük a Kollégiumi Hallgatói Önkormányzat néhány képviselőjét is a három kollégiumban tapasztaltakkal kapcsolatban. Fekete Flórától, a KolHÖK elnökétől ezt a választ kaptuk: “Az ADK-ban a probléma legutóbb ősz elején tetőzött, ekkor 20-25 szoba volt fertőzött, kezdetben kapott egy-egy esélyt a cég, majd az intézménnyel és a céggel közösen leültünk tárgyalni arról, hogy miként lehet hatékonyabban orvosolni a helyzetet. A három oldalú beszélgetés eredményeképp:

  • a cég és az intézmény hamarabb reagál,
  • 2 hatástalan irtás követően garanciális az irtás,
  • új módszert alkalmaznak,
  • előadásokat szerveztek a kolikba, amelyek a probléma mielőbbi felismeréséről és megelőzéséről szól,
  • a diákbizottság is segíti a tájékoztatást, magyar és angol nyelven (a külföldi hallgatóknak) egyaránt.

Mindezek eredményeképp pedig 3-4 szobára csökkent az érintettség, legalábbis ennyiről tudunk (elképzelhető, hogy nem jelzi mindenki). Amennyiben rövidesen nem oldódik meg mindenhol a helyzet, a cég leváltását kezdeményezzük. Hosszútávon megoldás lehet a kollégium teljeskörű felújítása.

Tudomásom szerint a kifejlett példány bemutatása korábban volt gyakorlat, most már ennél szenzitívebben reagálnak a problémára.”

A denevéres KUK kapcsán a KolHÖK-elnök hozzátette: a problémát már a Kollégiumi Szolgáltató Központ is jelezte a hotelnek, a KCSSK-ban pedig a Diákbizottság és az intézmény is dolgozik a helyzet javításán. Addig is arra kéri a kollégistákat, hogy az ehhez hasonló kellemetlenségekkor a diákbizottsági elnökökhöz és az osztályvezetőkhöz forduljanak a lakók.

Kiemelt kép: youtube.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]