Szmogriadó Budapesten

Tarlós István, Budapest főpolgármestere január 2-án, hétfőn elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A tájékoztatási fokozat alatt különböző önkéntes intézkedések betartását kéri a fővárosi lakosoktól az önkormányzat, ha a helyzet nem javul és riasztást rendelnek el, a személygépjármű-forgalmat is korlátozhatják.

A közlemény szerint a szálló por légszennyezettségi szintje a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, amelynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek).

A közlemény szerint a Fővárosi Önkormányzat honlapján is közzétett hatósági határozatban az önkéntesen betartandó, megelőző intézkedések közül kiemelték, hogy elsősorban a kertvárosi peremkerületekben lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést.

Forrás: MTI

Kép: Mohai Balázs, MTI