Ezekhez a szakokhoz kötelező az emelt szintű érettségi a 2017-es felvételin

Hány alap- és osztatlan szakon lesz kötelező az emelt szintű érettségi a 2017-es felvételin? Az Eduline.hu közölte a teljes listát kiegészítve a kötelezően beszámítandó tárgyakkal együtt.

Agrár képzési terület

Állatorvosi: biológia emelt szinten és kémia emelt szinten, tehát mindkettőből kötelező.
Erdőmérnöki: matematika kötelező és a következő tárgyak közül még egy: biológia vagy fizika vagy kémia vagy egy szakmai előkészítő tárgy (egy vizsgatárgyat kell emelt szinten teljesíteni)

Bölcsészképzések: egy tantárgyból kötelező az emelt szintű érettségi

Andragógia: angol vagy biológia vagy francia vagy magyar vagy matematika vagy német vagy orosz vagy történelem. Ezek közül egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni (utoljára az idei keresztféléves felvételin hirdethetik meg az intézmények)
Anglisztika: angol (emelt szintű kötelező) és francia vagy latin vagy magyar vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy történelem
Germanisztika: német vagy német nemzetiségi nyelv vagy német nemzetiségi nyelv és irodalom vagy angol nyelv (egy emelt szinten kötelező), emellett kell még egy érettségi angol vagy francia vagy holland vagy latin vagy magyar nyelv és irodalom vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy történelem (egy idegen nyelv csak egyszer választható). Angol (emelt szintű) érettségi tárgy csak a néderlandisztika és a skandinavisztika szakirányra történő jelentkezés
esetén választható.
Keleti nyelvek és kultúrák: magyar vagy történelem és arab/angol/ francia/ héber /japán/kínai / latin/német / olasz / orosz / spanyol / újgörög nyelv (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)
Közösségszervezés (ifjúsági, kulturális közösségszervező, humánfejlesztő szakirányok): angol vagy biológia vagy francia vagy magyar nyelv és irodalom vagy matematika vagy német vagy orosz vagy társadalomismeret vagy történelem (az idegen nyelvek közül csak egy válaszható). Egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni.
Magyar: magyar (emelt szintű kötelező) és angol / finn / francia / latin / német / olasz / orosz / spanyol nyelv vagy történelem.
Néprajz: magyar és történelem (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)
Ókori nyelvek és kultúrák (asszirológia, egyiptológia, klasszika filológia [latin, ógörög] szakirányok): magyar vagy történelem és angol/arab/ francia/latin/japán/ német/ olasz/orosz /spanyol/ újgörög (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni).
Pedagógia: angol vagy biológia vagy fizika vagy földrajz vagy kémia vagy természettudomány vagy francia vagy magyar vagy matematika vagy német vagy orosz vagy olasz vagy spanyol vagy bármelyik nemzetiségi nyelv (és irodalom) vagy történelem. Az idegen nyelvek közül csak egy választható. Egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni.
Pszichológia: angol vagy biológia vagy francia vagy magyar vagy matematika vagy német vagy orosz vagy történelem (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni).
Régészet: történelem (emelt szintű) kötelező és angol nyelv vagy földrajz vagy francia nyelv vagy latin nyelv vagy magyar nyelv és irodalom vagy német nyelv vagy olasz nyelv vagy orosz nyelv vagy spanyol nyelv
Romanisztika: a szakiránynak megfelelően francia nyelv (emelt szintű) vagy olasz nyelv (emelt szintű) vagy román nyelv (emelt szintű) vagy román nyelv és irodalom (emelt szintű) vagy spanyol nyelv (emelt szintű) és angol nyelv vagy francia nyelv vagy latin nyelv vagy magyar nyelv és irodalom vagy német nyelv vagy olasz nyelv vagy orosz nyelv vagy román nyelv vagy román nyelv és irodalom vagy történelem. (Egy idegen nyelv csak egyszer választható.)
Romanisztika:(portugál szakiránnyal): magyar nyelv és irodalom vagy történelem és angol nyelv vagy francia nyelv vagy latin nyelv vagy német nyelv vagy olasz nyelv vagy spanyol nyelv vagy portugál nyelv vagy román nyelv vagy román nyelv és irodalom. Egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni
Romológia: magyar nyelv és irodalom vagy történelem és angol nyelv vagy beás nyelv vagy lovári nyelv vagy francia nyelv vagy latin nyelv vagy német nyelv vagy olasz nyelv vagy orosz nyelv vagy spanyol nyelv (egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni)
Szabad bölcsészet: magyar nyelv és irodalom vagy történelem és angol nyelv vagy francia nyelv vagy latin nyelv vagy német nyelv vagy olasz nyelv vagy orosz nyelv vagy spanyol nyelv. Egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni.
Szlavisztika (pl.: bolgár, cseh, lengyel, orosz, horvát/nemzetiségi, szerb/nemzetiségi, szlovák/nemzetiségi, szlovén/nemzetiségi, ukrán/nemzetiségi szakirányokkal):
magyar nyelv és irodalom vagy történelem és angol nyelv vagy francia nyelv vagy horvát nyelv vagy horvát nyelv és irodalom vagy latin nyelv vagy német nyelv vagy olasz nyelv vagy orosz nyelv vagy spanyol nyelv vagy szerb nyelv vagy szerb nyelv és irodalom vagy szlovák nyelv vagy szlovák nyelv és irodalom vagy szlovén nemzetiségi nyelv vagy román nyelv vagy román nyelv és irodalom (Egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni.)
Történelem: történelem (emelt szintű) kötelező és angol nyelv vagy földrajz vagy francia nyelv vagy latin nyelv vagy magyar nyelv és irodalom vagy német nyelv vagy olasz nyelv vagy orosz nyelv vagy spanyol nyelv

Jogászképzés: történelem és angol vagy német vagy francia vagy latin vagy magyar nyelv és irodalom vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol. Egy tantárgyból kötelező emelt szinten érettségizni.

Gazdasági szakok:

Alkalmazott gazdaságtan: matematika (emelt szintű kötelező)
Gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés: matematika (emelt szintű kötelező)
A többi gazdasági szakon nem kötelező az emelt szintű érettségi.

Sporttudományi szakok:

Testnevelő-edző: testnevelés (emelt szintű) kötelező

Műszaki szakok:

Építész: matematika és fizika vagy építészeti és építési alapismeretek (egy tárgy emelt szinten)
Energetikai mérnöki: matematika és fizika (egy tárgy emelt szinten)
Építészmérnöki: matematika és fizika vagy építészeti és építési ismeretek emelt szinten (egy tárgy emelt szinten)
A többi műszaki szakon nem kötelező az emelt szintű érettségi.

Orvos- és egészségtudományi szakok:

Általános orvos: biológia és fizika vagy kémia emelt szinten
Fogorvos: biológia és fizika vagy kémia emelt szinten
Gyógyszerész: biológia és fizika/kémia emelt szinten
A többi orvos- és egészségtudományi szakon nem kötelező az emelt szintű érettségi.

Társadalomtudományi képzések: egy tantárgyból kötelező az emelt szintű érettségi

Nemzetközi tanulmányok: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.
Szociális munka: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.
Szociálpedagógia: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.
Informatikus könyvtáros: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem, informatikai alapismeretek, informatika.
Kommunikáció és médiatudomány: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.
Kulturális antropológia: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: földrajz, magyar nyelv és irodalom, társadalomismeret, történelem. (Utoljára az idei keresztféléves felvételin hirdethetik meg az intézmények)
Politológia: a felsorolt tárgyak közül egyet kell emelt szinten teljesíteni: angol vagy francia vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy magyar vagy matematika vagy társadalomismeret vagy történelem.
Szociológia: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.
Társadalmi tanulmányok: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem. (Utoljára az idei keresztféléves felvételin hirdethetik meg az intézmények)

Természettudományi képzések:

Matematika: Egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni, amely lehet biológia vagy fizika vagy földrajz vagy kémia vagy matematika.
A többi természettudományi szakon nem kötelező az emelt szintű érettségi.

Forrás: eduline.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]