Salánki Zsuzsanna az Udmurt Állami Egyetem díszdoktora lett

Az udmurt nyelv és nyelvészet érdekében végzett oktató- és tudományszervező tevékenységéért lett az oroszországi felsőoktatási intézmény kitüntetettje Salánki Zsuzsanna, az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet Finnugor Tanszékének adjunktusa.

Salánki Zsuzsa elsősorban az udmurt beszélt nyelvet kutatja, udmurt nyelv és nyelvtörténet órák állandó oktatója, továbbá részt vesz udmurt nyelvű előadásokon, konzultációkon is.

Minden évben 2-3 hetes terepmunkán vesz részt, melynek során udmurt kollégákkal találkozik, előadásokat tart az Udmurt Állami Egyetem hallgatóinak és oktatóinak szociolingvisztikai és magyar nyelvészeti témában. 2012-ben saját szervezésű szociolingvisztikai kurzust tartott az orosz és más külföldi egyetemek felől érkező érdeklődőknek, melybe magyar oktatókat is bevont. Ezután elindult az izsevszki egyetemen egy MA- program, ami a finnugor népeket és nyelveket tárgyalja. A szociolingvisztikai terület vezetője az ELTE adjunktusa. A távoktatásban online-videokonferenciát is szervezett az udmurt és a magyar egyetem hallgatóinak, továbbá konzulensként több hallgató szakdolgozatának elkészítéséhez is segítséget nyújtott.

Az Udmurt Állami Egyetem (UDGU) és az ELTE között 2010 óta tart a kapcsolat. Az intézményközi kétoldalú megállapodáson belül az orosz egyetemnek több a finnugrisztika területén kutató magyar díszdoktora is van, ez is jelzi a nyolcvanöt éves intézmény elkötelezettségét a szakterület iránt.

Forrás: ELTE

Kép: esa-jussisalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]