Azonnali hatállyal bocsátotta el a rektor a dékánt

Józsa János, a BME rektora azonnali hatállyal elbocsátotta Andor Györgyöt, a BME dékánját, oktatóját. Korábban már Andor dékáni jogköreit a rektor magához vonta, úgy tűnt, hogy ez nem volt elég. A rektor célja hétfőn még elmondása alapján az volt, hogy egy kis időt, nyugalmat nyerjenek, hogy végiggondolhassák – oktatási és gazdasági szempontból is -, hogy a GTK és a BME többi része tudna-e jobban együttműködni, esetleg mindenkinek előnyösebb lenne, ha például az ELTE részeként folytatná tovább működését a Kar.

A BME GTK a Facebook-oldalán tájékoztatta a követőket arról, hogy Andor György dékánt és oktatót a BME-ről azonnali hatállyal elbocsátotta a rektor. A poszt létrehozója, és feltehetően a kari vezetés túlnyomó része etikátlan, károkozó és törvénysértő lépésnek ítéli ezt, amelynek célja a kollégák megfélemlítése, és az előző fórumon elindult párbeszéd (amelynek részleteit itt olvashatjátok) elfojtása. Sőt a rektor alkalmasságát is megkérdőjelezik: nyilatkozatuk szerint Józsa János “bebizonyította, hogy alkalmatlan az összegyetemi érdekek képviseletére”. Követelik továbbá, hogy álljon vissza a törvényes helyzet, és az EMMI határozottan lépjen fel a döntés ellen.

A hozzászólók egyértelműen kiállnak a Kar és Andor György mellett, akit kiváló oktatóként írnak le. Volt, aki ezután kifejezetten azt tartja kívánatosnak, hogy a Kar csatlakozzon az ELTE-hez, valósítsa meg azt, amiért mindez történt: “Sajnos érezhető volt a rektor hétfői fórumán ez a fajta hozzáállás. Ez egy nemtelen, gyáva intézkedés. Gyerünk az ELTÉ-re!!!!!!!”

Valaki így reagált a hírre: “Gratulálok, Rektor Úr, Ön a 21. században a párbeszéd, az egyeztetés és a fejlődés útjába állt azzal, hogy a nyers erejét demonstrálta ilyen módon. Ezzel tanúsította, hogy Ön képtelen észérvek alapján tárgyalni, sikerült megütni a “Hangosabb/erősebb vagyok, ezért nekem van igazam!” szintet. Az ilyen gondolkodásmód nem divat az egyetemen, főleg nem a BME-n. Ilyen ember nem való az egyetem élére (de igazából jobb helyen még az iskolapadba se jut ezzel a gondolkodással).”

“lassan inkább járnék ELTÉ-re, mint BME-re…”

“Ma először nem tudok büszke lenni arra, hogy a BME-re jártam, kétszer is…”

De egy ma gyorsan elterjedt mondat is megjelent a kommentek között: “Congratulations. What a great news. Democracy is still alive.”

Kiemelt kép: gtk.bme.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]