Fejlesztések az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Múzeum körül

A Magyar Közlöny szerint szeptember közepéig kell elkészülnie a Budavári Palota F. épülete nemzeti könyvtári funkciójának megújítását megalapozó tervezési programnak, amely együttesen tartalmazza az épület műszaki állapotához, a nemzeti könyvtár hatékony működtetéséhez, valamint az épület műemléki védettségéhez kapcsolódó elemeket. Továbbá megújul a Múzeumkert, illetve a Magyar Rádió egykori épületeit a Magyar Nemzeti Múzeum kapja meg.

A kormány úgy határozott, hogy szeptember 15-ig el kell készíteni azt a tervezetet, amely az Országos Széchényi Könyvtár korszerű működési feltételeinek biztosításáról szól. A határozat kimondja, “hogy a Budavári Palota F. épület belső tereinek műemléki rekonstrukciója keretében, a könyvtárszakmai funkciók alapján, az eredeti tervek felhasználásával sor kerül a díszlépcsőház helyreállítására, a Mátyás-terem rekonstrukciójára, a nyugati oldal teljes teremsorának megújítására, a keleti oldalon a díszteremnek és a hozzá kapcsolódó terasz historizáló állapot szerinti megújítására és a toronyraktárak visszabontására”. Maga az épület rekonstrukciójával kapcsolatos tervpályázat kiírásának határideje szintén szeptember 15. Mindezek mellett még olyan tervezetet is kell készíteniük, amely foglalkozik az Országos Széchényi Könyvtár archivális és átmeneti raktárának megvalósítására irányuló tervekkel és a költségtervvel. Korábban felröppent az a hír, hogy az Országos Széchényi Könyvtár a Magyar Rádió korábbi épületeiben, a Nemzeti Múzeum mögött kapott volna helyet, erről azonban nem született döntés.

A határozat továbbá még azzal is foglalkozik, hogy a kormány szeretné fejleszteni, és kulturális célra hasznosítani a Magyar Nemzeti Múzeum környezetét képező épületeket, tereket. A Magyar Rádió volt épületegyütteséből három épület, a Pollack Mihály téri Károlyi-palota, az Esterházy-palota – amelyben a rádió Márványterme is található -, valamint a Bródy Sándor u. 5-7. szám alatt található úgynevezett Stúdiópalota hasznosításával szeptember 30-ig kell elkészíteni az Új Nemzeti Múzeum koncepcióját. Mindezek mellett a másik két épületet a Pollack Mihány téren lebontásra szánják, illetve még a Nemzeti Múzeum kertjének történelmi rekonstrukciójáról is határoztak: az ötletpályázat eredménye és a bővítés lehetősége szeptember végén kerülhet a kormány elé, a kert rekonstrukciójának határideje 2017. december vége.

Forrás: index.hu, MTI
Kép: mnm.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]