Az ELTE több karán is nagy a túljelentkezés

Az idei évben 111 ezer jelentkező próbál valamely felsőoktatási intézménybe bekerülni, ami évek óta a legnagyobb jelentkezői létszámot jelenti. Ez a “roham” azonban a népszerű intézmények még népszerűbb karain komoly túljelentkezést jelent, melynek eredményeképp valószínűleg a ponthatárok emelkedni fognak.

A 2016-os tavaszi felvételi időszak pályázói már csak július 12-ig módosíthatnak a jelentkezési sorrendjükön, amennyiben valamely intézménybe való bekerülésüket be akarják biztosítani. Egyes szakokon a 25 százalékos túljelentkezés is könnyen előfordulhat, s hogy mely szakok az érintettek, kiderül az eduline.hu felméréséből és gyűjtőmunkájából. (Az itt megjelenített táblázat nem tartalmazza az Eduline által összes feltüntetett adatot, csak az egyetemünkre vonatkozó számokat.)

Forrás: eduline.hu

Forrás: eduline.hu

Például a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán nyolcszoros volt a túljelentkezés, de hasonlóan nagy különbséget tapasztalhatott e téren a Budapesti Gazdasági Egyetem külkereskedelmi kara, illetve a Debreceni Egyetem jogi kara. Jellemzően három, maximum ötszörös a túljelentkezés általánosságban véve a különböző egyetemek és főiskolák esetébe . Nagyjából minden második felvételiző bejut az államilag támogatott helyek egyikére.

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]