Megváltoztatják a diákmunkát érintő törvényt

A Magyar Közlönyben május 20-án jelent meg a szövetkezetekről szóló törvény módosítása, amely az iskolaszövetkezetek működését és a diákok tanulás melletti jövedelem- és munkatapasztalat-szerzését szabályozza. A változások között található például az, hogy a tanulóknak az új szerződések értelmében fizetett szabadság fog járni. Fontos azonban kiemelni, hogy a törvény csak szeptember 1-jétől lép hatályba, vagyis a nyári diákmunkákra még nem vonatkozik.

A módosítás a diákmunka szabályozását új alapokra helyezi. A tanulók munkavégzésére ugyanis nem a Munka Törvénykönyvét, hanem a szövetkezeti törvényt kell majd alkalmazni. Megtartják a legfontosabb munkajogi jellegű garanciákat, és emellett a diákok fizetett szabadságot is kaphatnak.

A szabályozás megváltoztatása miatt az iskolaszövetkezetek és a diákok közötti eddigi munkaszerződések megszűnnek, és helyettük új, személyes közreműködésről szóló megállapodásokat kell kötniük a feleknek. Ez mintegy 200 ezer szerződés újrakötését vonja maga után, mivel az iskolaszövetkezetekben tevékenykedő közel 130 ezer diák nagy része több ilyen intézménynek is tagja.

A módosítás azonnali bevezetése jelentős fennakadásokat okozhatott volna, ezért a szabályozás szeptember 1-jétől lesz hatályos, és az érintetteknek december 31-ig lesz lehetőségük az új rendszerre való átállásra. Ezután a korábban kötött szerződések a törvény alapján 2017. január 1-jén érvényüket vesztik. Az iskolaszövetkezetekre más feladat is vár a szerződések újrakötésén kívül: a módosításoknak megfelelően át kell alakítaniuk az alapszabályaikat szeptember 1. és december 31. között.

Tehát a nyári diákmunkák valószínűleg a korábbi rendben zajlanak majd le minden változás nélkül, és csak ősszel, az új tanév indulásakor kezdődik meg a szerződések újrakötése. 2017 elejétől pedig minden diák csak új típusú megállapodással lehet tagja iskolaszövetkezetnek.

Forrás: edupress.hu

Kép: haon.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]