Már csak néhány hét van hátra az érettségiig

Bár tudjuk, hogy már mindannyian lelkesen készültök a nagy megmérettetésre, néhány sorban összefoglaltuk nektek a legfontosabb tudnivalókat a május elején kezdődő vizsgákhoz. Mivel a felvételi rendszerben is igen nagy hangsúlyt fektetnek az eredményeitekre, jó ha tisztában vagytok a benneteket érintő legfontosabb szabályokkal és lehetőségekkel.

Emelt szintű érettségit csak azokból a tárgyakból tehettek, amelynek az eredményéből a felsőoktatási felvételin pontot számolnak, a tantárgyak listáját az Oktatási Hivatal honlapján találjátok. Bizonyos szakokon kötelező legalább egy emelt szintű érettségi , többek között ilyen az általános orvosi, bizonyos társadalom,- és bölcsészszakok, valamint a jogászképzés. A teljes listát megtaláljátok az eduline cikkében.

Amennyiben bizonyos tantárgyak nehézséget okoznak számotokra, mutatjuk azt is, hogy milyen eredmény szükséges ahhoz, hogy elérjétek a kettest. Az elégséges eredményhez a vizsgán legalább huszonöt százalékot kell elérnetek, ez közép,- és emelt szintre egyaránt vonatkozik. Azonban az ötfokú skálán a jegyek további százalékos értékei már nem egyeznek meg: középszinten a hármast 40 százaléktól, a négyest 60 százaléktól, az ötöst pedig 80 százaléktól szerezhettek.  Emelt szinten alacsonyabb százalékos eredmények társulnak az érdemjegyekhez: a hármashoz 33 százalék, a négyeshez 47 százalék, az ötöshöz 60 százalék szükséges.

A vizsgák pontos dátumairól itt olvashattok részletes leírást.

Forrás: eduline.hu

Kép forrása: comerecommended.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]