A legjobbak által választott karok

Vajon milyen felsőoktatási karokat, szakokat választottak a rendszerváltás után született generáció legjobb tanulói? Erre kereste a választ tanulmányában az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézete. A tanulmányból kiderült, hogy az érettségit tevők legjobb 10 százaléka a budapesti egyetemek közül válogatott.

Az említett legjobb 10 százalékon 38 ezer 1990 és 1997 között született, 2008 és 2015 között érettségizett fiatal pályaválasztását értik. Számukra még mindig nagyon népszerűek a társadalom- és bölcsészettudományi szakok.

Ugyanakkor a kutatók megállapították azt is, hogy a kormányzati döntések csak akkor képesek hatni a legjobban tanuló fiatalok pályaválasztására, ha azok épp egybeesnek a társadalmi-gazdasági folyamatokkal. Például ha a mérnöki szakok iránti piaci kereslet nő, akkor a legjobb tanulók inkább választják ezt a pályát, és az utóbbi években a kormányzat is erre segített rá.

A központi döntések azonban nem tudnak hatni egyes, a társadalomba mélyen beágyazott területekre, mint a közgazdaság, a jog vagy a bölcsészet. Ez a generáció a tanulmány szerint jóval szabadabb és nyitottabb annál, hogy befolyásolható legyen a szakválasztása az aktuális kormányzati törekvések által.
jpg
A top 10 százalék által választott legnépszerűbb képzési területeket a diagram is szemlélteti. A magas pontszámmal belépőknek több mint a fele három humán képzési területet (bölcsész, gazdálkodás, társadalomtudomány) választott.

A legnépszerűbb szakok az általános orvos, pszichológus, menedzsment, nemzetközi gazdálkodás és tanulmányok, jogász. A legnépszerűbb 10 kar közt az ELTE négy kara szerepel; a sorrend pedig a következő: BCE-GTK, ELTE-BTK, SE-ÁOK, BME-VIK, BCE-TK, BME-GÉK, ELTE-PPK, ELTE-ÁJK, ELTE-TTK, BME-GTK.

A teljes tanulmányt itt érhetitek el.

Forrás: eduline.hu

Kiemelt kép: elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]