Adventi forgalom a MÁV-nál

Nem csak az utakon, hanem a vonatokon is megnő a forgalom az elkövetkezendő időszakban. Az ünnepi időszakban egy-egy adventi hétvégén 50-70 százalékos utasforgalom növekedéssel számolhat a vasúttáraság, ami meghaladja a karácsonyi és a szilveszteri forgalmat is – közölte a MÁV Zrt. pénteken az MTI-vel. Ha még csak most utaztok haza, vagy épp utolsó vizsgáitok miatt szálltok vonatra, mindenképpen vegyétek meg hamar a jegyet, nehogy elfogyjon.

Az utasforgalom láthatóan megnövekszik az ünnepi időszakban minden útvonalon; a MÁV közleménye szerint az elmúlt években egy-egy átlagos hétvégén péntektől vasárnapig mintegy 230 ezer fizető utas szállt vonatra. Karácsony és szilveszter-újév napjaiban ez a szám 240-260 ezer közé emelkedett, egy-egy adventi hétvégén pedig 320-390 ezerre is megnőtt. A diákok téli szünetét lezáró hétvégén, valamint az ünnepi időszakban utaztak a legtöbben, közel 450 ezer utas választja a vonatközlekedést.

A környező országokba irányuló vonatforgalom is megnő ebben az időszakban: a railjet vonatok kihasználtsága eléri a 90 százalékot, Bécsbe az adventi időszakban csaknem 60 ezren utaznak. Országhatáron belül is sokan használják a railjet vonatokat, így érdemes azokra is időben megvásárolni a jegyet.

A vasúttársaság szerint érdemes elővételben, illetve interneten jegyet venni legalább egy héttel az utazás előtt. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az értékekre ebben az időszakban kiemelten kell vigyázni a vonatokon, pályaudvarokon.

forrás: eduline.hu

kép: hu.wikipedia.org