Csökken jövőre a Diákhitel kamata

Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szabad felhasználású Diákhitel kamata 2016 első félévére 3,9 százalékra csökken, ami 14 éves fennállása óta a legalacsonyabb szintet éri majd el. A kamat mértéke 2010 óta majdnem a felére esett vissza: 9,5 százalékról 4,9 százalékra. A sajtótájékoztatón felszólalt Havelda Balázs pénzügyi vezérigazgató-helyettes és Bernáth Tamás, a BNP Paribas Cardif vezérigazgatója is.

3,9 százalékos kamatot kell fizetnie azoknak a diákoknak, akik jövő évtől igénylik a szabad felhasználású Diákhitelt. A kamat mértéke 2010-ben még 9,5 százalék volt, így hat év alatt 5,6 százalékos csökkenést lehet regisztrálni. 2016. januártól júniusig a kötött felhasználású Diákhitel2 teljes kamata 5,15 százalék lesz, de ebből a hitelfelvevőknek továbbra is fix 2 százalékos kamatot kell fizetniük, mivel a fennmaradó részt az állam kamattámogatás formájában állja helyettük.

Bugár Csaba vezérigazgató kiemelte, hogy a kedvező kamatfeltételek a következetes finanszírozási politikának és a hiteltörlesztők fizetési fegyelmének köszönhetőek. Az ügyfelek 97 százaléka ugyanis megfelelően törleszt. Előreláthatóan a két hitel kamata másfél év múlva egy szintre kerülhet. A vezérigazgató arról is beszélt, hogy idén több mint tízezren vették fel a diákhitelt, és jelenleg összesen mintegy kétszázezer aktív ügyfél van. A hitelt felvett hallgatók egyharmada már vissza is fizette a kölcsönt.

Havelda Balázs pénzügyi vezérigazgató-helyettes a Diákhitel Központ Zrt.-hez befolyó pénzforrásokról adott tájékoztatást. Az MFB-csoporthoz tartozó intézet a pénz- és tőkepiacról von be forrást a hitelnyújtáshoz állami kezességvállalás mellett, de költségvetési támogatást nem kap. A külső forrásokhoz rövid lejáratú készenléti hitelek és hosszú lejáratú kölcsönök formájában kereskedelmi bankok által, valamint nyilvános kötvénykibocsátáson keresztül jut. Havelda Balázs arra is kitért, hogy nagyon alacsony a behajtásra átadott törlesztők száma: a tavalyi évhez képest 2,7 százalékról 1 százalékra esett vissza.

Bernáth Tamás, a BNP Paribas Cardif vezérigazgatója elmondta, hogy bevezetik a Diákhitel Biztosítást, amely egy védettséget nyújtó jövedelempótló szolgáltatás a törlesztők számára. Váratlan munkanélküliségre és tartós táppénz esetére nyújt fedezetet azoknak, akik legalább négy hónapja törlesztik a hitelüket, legfeljebb kéthavi törlesztőrészlettel tartoznak, és maximum 59 évesek. A jövedelempótló biztosítás jövő év elejétől lesz elérhető.

A Diákhitel változásairól korábban itt írtunk.

Forrás: MTI

Kép: exceptnothing.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]