Az éhezőkön segítő egyetemista lett az év nője

Egy húsz éves amerikai egyetemista kapta a L’Oreal Paristól az év nője díjat, aki egy nagyon egyszerű, ám annál hasznosabb alkalmazást talált ki. A MEANS program segít, hogy évente akár több tonnával is csökkenjen a kukába dobott élelmiszerek mennyisége, és a kidobás helyett a rászorulókhoz juthasson el.

Maria Rose Belding ötletének, azaz a MEANS Database-nek a  lényege, hogy eljuttassa a feleslegessé vált élelmiszereket oda, ahol még tudják azokat hasznosítani. Ha egy boltban vagy egy étteremben kidobásra szánnak még ehető ételeket, akkor a program segít megtalálni azt a legközelebbi szervezetet, akik rászorulók élelmezésével foglalkoznak. Nem csak fogadópartnert lehet találni a program segítségével, hanem a szállítás is megszervezhető. Tehát ha az adakozó szándék megvan, akkor az alkalmazás segítségével az el is fog jutni oda, ahol örülnek neki. A MEANS egyszerre működik internetes oldalként és applikációként is, az adakozók feltöltik, hogy éppen mit tudnának odaadni, a fogadószervezetek pedig folyamatos értesítéseket kapnak ezekről.

Elsőévesként Belding részt vett a szülővárosában, Iowaban egy önkéntes ételosztáson, ahol azt tapasztalta, hogy végül rengeteg étel landolt a kukában, mert nem volt jól megszervezve azok eljuttatása a rászorulókhoz. Amerikában jelenleg az a paradox helyzet áll fenn, hogy míg közel 48 millió ember nem jut a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerhez, addig az amerikaiak hulladéktermelésének 40 százaléka élelmiszer.

A technológia és a széles körben elterjedtség teszi egyedülállóvá a MEANS-t más ételosztó szervezetekkel szemben. Jelenleg 27 állam között működik a csereprogram, több mint 200 adakozó és fogadó szerv között.

forrás: eduline.hu, qz.com

kép: eduline.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]