Változik a diákhitel

Nem kell megijedni, ez a változás minden vonatkozásában pozitívan érinti az ilyen lehetőségekkel élni vágyó hallgatókat. A kamatok csökkenése mellett számos dolog előnyösebbé válik. Lássuk miként változik 2016-tól a Diákhitel1, valamint a Diákhitel2:

Folyamatosan nő az igény a diákhitel irányába, ez természetesen köszönhető annak, hogy egyre több fiatal szeretne továbbtanulni, diplomával gazdagodni, de sajnos a felvételi ponthatárok nem gyarkan tendálnak lefelé. A sokak által kedvelt Diákhitel1 egy szabad felhasználású kölcsön, mely a bankokban igényelhető hasonló kölcsönökkel ellentétben nagyon minimális kamattal bír. Az eddigi 5,75 százalékos kamat helyett 2016-tól már csak 4,9 százalékos kamattal kell visszatörleszteni az igényelt összeget, mely szemeszterenként maximum 250 ezer forint lehet. Ezt az összeget kérhetjük havonta vagy akár fél évenként is, kritériuma, hogy aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezzen az igénylő, illetve, hogy 40. életévét még ne lépje át (ami eddig egyébként csak 35 életév volt). Az igénylés időtartama 10 szemeszterről 11-re nőtt, de hosszabb tanulmányok esetében a maximális időtartam 14 szemeszter lehet. Ennek visszatörlesztését a jogviszony megszűnése után, de legkésőbb a 40. életév napjának betöltése után számított negyedik hónap első napján kell elkezdeni. Ennek havi mértéke az első évben a fizetésünk hat százaléka, az azt követő években pedig minimálbér szerinti számítással kell majd “számolnunk”. Természetesen előtörlesztésre mindig van lehetőség. A szabad felhasználás tényleg teljes szabadságot ígér, azonban a statisztikák azt mutatják, hogy az ezt igénylő fiatalok nagy része teljes mértékben tanulmányaira, illetve az ahhoz szükséges eszközökre használják fel hitelüket.

A Diákhitel2 kifejezetten önköltséges hallgatóknak lett kitalálva, felhasználása csakis a tandíjra fordítható, az összeget a hitelintézet közvetlenül az egyetemnek/főiskolának utalja. Éppezért az igényelhető összeg teljes egészében a tandíj összegével egyezik meg. Az állami kamattámogatás miatt ez a hitel csak 2 százalékos kamattal bír. Ezen hitelkonstrukciónál a törlesztőrészletek mértéke a felvett hitel összegétől függ, így hat és maximum 11 százalék közötti összegről kell lemondanunk fizetésünkből.

Mindkét hitel mondhatni “felhasználó barát”, ugyanis nincsen futamidő korlát és a kamatok mértéke is reális és fizethető keretek között mozog. A visszafizetést még könnyíti, hogy a jogviszony lejárta után még 36 hónapon keresztül lehet kérni könnyitést a törlesztés tekintetében. A csed/tgyás, gyes, gyed alatt lévő kismamák (és kispapák) kérhetnek célzott kamattámogatást az államtól, ha teljes munkaidőben dolgoznak. Ezeket a számokat és könnyítéseket mérlegelve bátran bele lehet vágni egy efféle hitelbe, ha az embert éppen csak ez választja el álmai megvalósításában. A december 15-ig leadott igényeket-melyet megtehettek Neptunon keresztül is-a hitelközpont már január 15-éig kiküldi, ami jól jöhet egy bejgliben gazdag karácsony után.

forrás: eduline.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]