Minden, amit az OKJ-ról tudni akartál

Szeretnél egy, esetleg két szakmát szerezni? És azt tudod, hogy mikor végezhetsz el ingyen egy OKJ-s képzést? Milyen szakmák közül választhatsz? Vagy, hogy vannak-e rejtett költségek? Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket az OKJ képzésekkel kapcsolatban.

Június 12-én léptek hatályba azok az új szabályok, amelyek szerint mindenki ingyen szerezheti meg az első két szakképesítését iskolai rendszerű képzésben, vagyis végezhet el két, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő tanfolyamot. Korábban csak az első képzésért nem kellett fizetni. Mégis sokakban felmerül a kérdés, van-e ingyenesen elvégezhető OKJ-s képzés, mert ez nem mindig egyértelmű az iskolák honlapjait böngészve. A képzési jegyzékben szereplő összes szakképzést általában nem lehet megtalálni az iskolák kínálatában, és az ingyenes választék is nagy mértékben csökkent. Gyakran olyannal is találkozhattok, hogy az ingyenes férőhelyek már beteltek az adott képzésre, de pénzért még lehet csatlakozni a csoporthoz. Ebben az esetben valószínűleg nem a szakképzési centrumok trükköznek, hogy a minél drágább képzést sózzák rátok, hanem az OKJ-s tanfolyamokra specializálódott képzési helyek, amelyek nem részei egyetlen szakiskolának sem.

Na de tisztázzunk egy-két fogalmat mielőtt lázasan megkezdenénk a képzések utáni kutakodást!

Mi a különbség a felnőttképzés és a felnőttoktatás, és az iskolai rendszerű és iskolai rendszeren kívüli képzés között? 

Mielőtt szakmát választotok mindig érdemes megnézni, hogy felnőttképzésben vagy felnőttoktatásban kínálják-e a kurzust. Első hallásra úgy tűnik, nincs nagy különbség a két fogalom között, de nem árt figyelmesnek lenni, ugyanis a felnőttképzés nem iskolai rendszerű, itt nem számít diáknak a tanuló, éppen ezért diákigazolvány sem jár. És ami a legfontosabb: nem ingyenes. Kivéve azoknak, akik regisztrált munkanélküliek. Ezzel szemben a felnőttoktatás iskolarendszerű oktatás, államilag támogatott és jár a diákigazolvány is.

Csak az iskolai rendszerű képzéseket végezhetitek ingyen, úgyhogy ha egy nektek tetsző szakmát tanfolyamaként hirdetnek meg, azért fizetni kell, vagy keresni egy olyan iskolát, ahol ingyenesen is indítják. Az érettségi után választható OKJ-s képzéseket megtaláljátok itt.

Mi a különbség a nappali-, esti-, levelező tagozat között? 

Ha a nappali oktatást választod, kevésbé változik az életed a gimihez képest, itt is rendes tanórák lesznek, bár az iskolánként változó, hogy délelőtt és délután is van oktatás vagy csak fél napig. Jelenleg nappalira képzésre az 1990. január 1-én vagy azután született diákok járhatnak általában, de van olyan iskola, ahol nincs felső korhatár.

Az esti oktatást, akkor válaszd, ha nem csak a boldog tanulóéveket élvezed, hanem dolgozol is, ezek ugyanis általában délután kezdődnek.

Ha levelezős leszel, akkor havonta egyszer kell tömbösített órákra járnod, általában ezek elkezdődnek már pénteken (bár nem mindenhol) és szombaton szintén egész nap a padot koptatjátok. Levelezőn azonban nem minden szakma végezhető el.

Diákigazolvány a nappali-, esti- és levelező képzésen is járHogy milyen kedvezményeket vehettek igénybe estis vagy levelezős diákkal, itt megtaláljátok.

Mikor ingyenes az OKJ-s képzés?

A júniusi törvénymódosítás óta két OKJ-s végzettség megszerzése ingyenes – korhatár nélkül. Bár elméletileg 25 éves korig lehetne nappali képzésre járni – akkor is, ha már van OKJ-s papírotok – a legtöbb iskola a második szakmát már esti vagy levelezős képzésben engedi a diákoknak.

A két, támogatott szakma közé nem kell beleszámolni azokat a képzéseket, amiket tanfolyami jelleggel végeztetek, tehát fizettetek érte.

Melyik OKJ-s szakma ingyenes?

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján megtalálhatjátok a képzési jegyzéket és azokat a szakképzéseket, amelyek mellett nem csak a TK rövidítés szerepel, indítják iskolai rendszerű képzésben is – elméletileg. Ebben a jegyzékben azonban az iskolákat nem találhatjátok meg. Ugyanakkor van egy kereső, ahol megadhatjátok, melyik szakma érdekel titeket és akkor kiadja, milyen szakképzési centrumokban indítanak olyat – ingyenesen.

Példákon keresztül 

A CAD-CAM informatikus képzés lehet nappali, esti, levelező, tanfolyami és távoktatási rendszerben is tanulni. Ha a kereső legördülő menüjében kiválasztjátok a CAD-CAM informatikust és mondjuk Budapestet, akkor látni fogjátok, hogy 3 szakképzési centrumban oktatják: a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrumban, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrumban és a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumban. Mivel ezek centrumok, így több tagegységük is van, érdemes időt szánni rá és mindegyiket honlapját végig böngészni.

Egy másik népszerű szakma az ápoló képzés, amely akár további orvosi tanulmányokhoz is jó kiindulási alap lehet. Megnézve a keresőben kiderül, hogy az országban 9 szakképzési centrumban lehet ingyen ápolónak tanulni: Baja, Budapest, Debrecen, Eger, Kaposvár, Mátészalka, Nagykanizsa, Székesfehérvár, Szolnok. Nézzük most meg a debreceni központot. Bár ennek külön honlapja nincs, az Oktatási Hivatal honlapján megtalálható, milyen iskolák tartoznak alá. Ebből pedig kiderül, hogy az ápoló szakmát a Debreceni SZC Dienes László Gimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája indítja. 

Rejtett költségek

Sok esetben az ingyenes sem teljesen ingyenes, lehetséges, hogy az iskola kér majd tőletek egy egyszeri, 20-30 ezer forint körüli működési támogatást. Illetve találkozhattok különeljárási díjakkal is, ilyet például akkor fog kiszabni az iskola, ha megbuktál egy vizsgán és javítani szeretnél.

Mint minden iskolában, itt is szükségetek lesz pár tankönyvre. Ebben a debreceni képzőben például a kozmetikusoknak 14 ezer forintba kerül a könyv. Plusz van, ahol az eszközöket is neked kell megvenni, így például a kozmetikusoknál elengedhetetlen a sminkkészlet, amit majd a tanár utasításai szerint kell összeválogatni.

forrás: eduline.hu

kép: szocialiskepzes.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]