Ellenőrzik a nyelvvizsgákat

Egyre gyakrabban ellenőrzi a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ (NYAK) a nyelvvizsga központokat: a helyszíni szemlék alapján körülbelül húsz százalékkal többször. Fazekas Márta a NYAK vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a visszaélések elkerülése miatt augusztustól több intézkedést is életbe léptettek.

A helyszíni látogatásokról mindig előzetesen tájékoztatják a vizsgaközpontokat, viszont az ellenőrzések szúrópróbaszerűek, mivel nem közlik előre, melyik telephelyen és pontosan mikor jelennek meg a NYAK munkatársai. Azok, akiknek iratbetekintési joguk is van, a vizsgaszervezés személyi, szakmai, és infrastrukturális feltételei mellett azt is megnézhetik, hogy szabályosan vannak-e kijavítva a dolgozatok.

Fazekas Márta szerint amióta gyakrabban ellenőriznek, komolyabb visszásságot még nem tártak fel.

Augusztus óta a vizsgázóknak nyilatkozniuk kell arról, hozzájárulnak-e ahhoz, hogy szóbeli feleletükről hangfelvétel készüljön. Aki ezt nem engedélyezi, az elesik a jogorvoslati, fellebbezési lehetőségtől és kettő helyett három vizsgabiztos előtt kell számot adnia a tudásáról.

Forrás: Eduline
Kép: online-nemet-portal.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]