Tanári szakosok, pályázzatok!

Lehet pályázni pénzre, nem is kevésre: a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala pályázatot írt ki tanár szakos egyetemi hallgatók számára, melynek célja, hogy olyan játékok, illetve általános- és középiskolai oktatás keretén belül megvalósítható projektek készüljenek, amelyek játékos formában dolgozzák fel a szellemitulajdon-védelem kérdéseit a diákok aktív bevonásával, ezzel segítve a téma megértését és rávezetve a diákokat a szellemi tulajdon szerepére és fontosságára a mindennapi életben.

Mit is jelent pontosan a szellemi tulajdon? Szellemi tulajdon alatt az alkotó elme szüleményeit értjük: ide tartoznak a találmányok, az irodalmi és művészeti alkotások és a kereskedelemben alkalmazott megjelölések, nevek, képek és formák. A szellemi tulajdon tárgyai jogi védelmet élveznek: ez biztosítja, hogy a találmányok vagy egyéb alkotások jogosultjai tevékenységükért megfelelő erkölcsi és anyagi elismerésben részesüljenek. A szellemitulajdon-jogok két nagy ágát az iparjogvédelmi és a szerzői jogok alkotják.

A pályázat most arra biztatja a hallgatókat, hogy rukkoljanak elő olyan játékokkal és projektekkel, amelyek a közoktatás keretein belül az egyes tantárgyak követelményrendszerében megjelenő bármely, a szellemi tulajdon védelmét érintő kérdéssel foglalkoznak. Hogy miről is van pontosan szó, álljon itt ízelítőnek néhány témakör: irodalmi művek idézése, saját mű szerzői jogai, a jogtiszta szoftverhasználat, védjegyek, eredetvédelem, márkahamisítás, feltalálók és szabadalmak, és a pályázat kiírásában még számos egyéb izgalmas ötlet található.

Az elkészült pályázati anyagokat november 16-ig várják. A díjazottak pedig a következőkre számíthatnak:

  • 150 000 Ft pénzjutalom a legjobb pályaművet benyújtó pályázónak,
  • 1 db 50.000 Ft értékű vásárlási utalvány a ProArt felajánlásában a legjobb szerzői jogi témát feldolgozó pályaműnek,
  • 1 db 30.000 Ft értékű ajándékcsomag a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának felajánlásával.

Ne szalasszátok el azt a jó lehetőséget, és segítsetek a kis lurkóknak, hogy ne ők legyenek a jövő plágiumbotrányhősei. Bővebb infókat itt találtok.

Forrás: sztnh.gov.hu

Kép: innen

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]