Pedagógus szeretnél lenni? Jól gondold meg!

Sokan megbánják már a diplomaszerzés előtt, hogy tanári pályára adták a fejüket. A hallgatók szerint a tanári pályaalkalmassági nem méri fel eléggé pontosan, hogy kik lesznek megfelelőek erre a szakmára. Emellett már ebben a szakmában sem garantált a biztos állás, és a családdal való összeegyeztethetőség. A tanárok megbecsültsége és presztízse is csökkent.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) kutatásának eredményei a fent említett véleményeket adatokkal is alátámasztották: a megkérdezett elsőéves hallgatók negyede már a tanulmányai megkezdésének évében sem volt biztos benne, hogy ha újrakezdhetné, akkor ismét ugyanerre a szakra felvételizne.

A pályaalkalmassági vizsgával az a legnagyobb probléma, hogy nem szűri ki azokat, akik csak az alacsony pontszámok miatt választották a tanári szakot.

Szivák Judit, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának oktatója szerint a pedagógusi pályára készülőket gyakran „háziasszonyi motivációk” jellemzik. Tehát nem szakmai kihívásból, a tanári pálya iránti elhivatottságból választják ezt a hivatást, hanem inkább a munka családbarát jellege miatt.

Forrás: Eduline

Kép: www.missourilearningstandards.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]