Felvételi 2016: változások a pontszámításban

Felemelik a minimum ponthatárokat az alap- és osztatlan képzéseken, valamint a felsőoktatási szakképzéseken, illetve már csak azok kerülhetnek be mesterszakra, akiknek van legalább egy komplex, középfokú nyelvvizsgájuk. Rövid összeállítás a 2016-os felvételi változásairól. Míg a maximális pontszám továbbra is 500, a 2016-os felvételi eljárás során az alap- vagy osztatlan szakokra jelentkezőknek legalább 300, a felsőoktatási szakképzésre jelentkezőknek pedig minimum 260 pontot kell szerezniük. Az, aki nem éri el a minimumponthatárt, egyetlen szakra sem kerülhet be – sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges képzésre. A mesterképzéseken továbbra is 50 pontot kell elérni a maximális 100-ból.

Ennek ellenére a legfontosabb pontszámítási szabályok nem változnak: 200-200 pont jár a tanulmányi, illetve az érettségi eredményekért. A tanulmányi pontok számításánál az utolsó két év végi jegyeket, valamint az érettségi vizsgán szerzett osztályzatokat veszik figyelembe, az érettségi pontoknál viszont csak két olyan tárgy százalékos eredménye számít, amely a kiválasztott képzési területen kötelező vagy kötelezően választható. Az érettségi pontokat lehet duplázni is: ebben az esetben a tanulmányi pontok nem számítanak – automatikusan azt a számítási módot használják majd, amelyekkel jobban járnak a diákok.

A felvételi eljárás során maximum 100 többletpont adható, például emelt szintű érettségiért, nyelvvizsgáért vagy OKTV-helyezésért.

Állami ösztöndíjas képzésre az a diák nyerhet felvételt, aki olyan szakra jelentkezik, amelyen állami ösztöndíjas és önköltséges képzés is indul: az, aki befér az intézmény által meghatározott kapacitásba, állami ösztöndíjas formában kezdheti meg a tanulmányait. Ugyanakkor az adott egyetem vagy főiskola dönthet úgy, hogy valamelyik képzésén magasabb ponthatárt húz – akkor is, ha a jelentkezők száma alacsonyabb a szakos kapacitásnál.

Változik azonban az emelt szintű érettségi követelménye: például több bölcsészet- és társadalomtudományi szakon, jogászképzésen, az általános orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti képzésen kötelező lesz egy vagy két tantárgyból az emelt szintű érettségi. Ettől függetlenül az emelt szintű érettségiért akkor is jár többletpont, ha az kötelező vagy kötelezően választható az adott szakon, de csak akkor, ha legalább 45 százalékos eredményt ér el a diák.

Módosításokra számíthatnak a mesterképzésre jelentkezők is: minden mesterszakon felvételi követelmény lesz egy komplex, középfokú (B2) általános nyelvvizsga 2016-tól. A legtöbb mesterképzésen eddig is kötelező volt, a jövő évtől kezdve azonban ez kivétel nélkül mindenkire vonatkozik majd. Ez leginkább azoknak okozhat gondot, akik az alapképzés során nem szereztek nyelvvizsgát; míg eddig nélküle is végezhettek tanulmányaikkal – csak a diploma helyett igazoló oklevelet kaptak -, s jelentkezhettek mesterképzésre, ezzel a változtatással ez már nem lesz megoldható.

Forrás: eduline.hu

Kép: takaritasmania.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]