Minden, amit az OKJ képzésekről tudni szeretnél

Mindig számos kérdés merül fel az OKJ-s szakképzésekkel kapcsolatban: Hány képesítést szerezhetek ingyen? Mennyi a tandíj, ha már nem vagyok jogosult az ingyenes képzésre? Milyen OKJ-s képzések léteznek, és azoknak hol tudok utánajárni? Ha elvégzek egy tanfolyamot, akkor a kapott szakképesítéssel mihez kezdhetek? Most minden rejtélyt felfedünk!

Az OKJ betűszó az Országos Képzési Jegyzéket takarja, ami egy olyan táblázat, melyben megtalálható, hogy milyen államilag elismert szakképesítésekre lehet jelentkezni az adott évben (az aktuális lista innen tölthető le). A táblázat tartalmazza az adott szakma sorszámát, képzési szintjét, azt, hogy melyik tanulmányi területhez tartozik, szakmacsoportját, ágazati besorolását, és képzési idejét (iskolarendszeren belüli és kívüli képzési idejét is), a képzés munkarendjét, valamint a szakképesítésért felelős minisztert és minisztériumot.

Júniustól már két szakképesítést szerezhettek meg ingyen iskolai rendszerű képzésben, nappali munkarendű oktatáson 25 éves korig vehettek részt, de utána is alkalmatok van ingyen tanulni esti vagy távoktatásos formában. Valamint érettségivel, végzettséggel, ingyen elsősorban az 54-es kódszámú iskolai rendszerű szakképesítéseket, illetve az ezekre épülő 55-ös kódszámúakat végezhetitek el (a táblázat második oszlopában szerepelnek ezek a számok). A térítésmentesség nem függ attól, hogy rendelkeztek-e már diplomával, valamint az első szakképesítés megszerzése alatt nappali tagozaton diákigazolványt, 20 éves korig családi pótlékot kaptok, ha pedig hiányszakmát tanultok, havi 10-30 ezer forintot ösztöndíjként.

Hogy az egyes OKJ-s szakok nevei mit takarnak, miket lehet elsajátítani és milyen képesítést adnak, arról bővebben ezen a weboldalon tájékozódhattok; ott fényt deríthettek akár arra is, hogy milyen munkakör betöltésére tesz alkalmassá titeket az egyes szakok elvégzése. Az adott képzés oldalán megtudhatjátok, mik az esetleges bemeneti követelmények, részt kell-e venni felvételi vizsgán, az elmélet és a gyakorlat arányát, az elvégzendő modulok listáját és választható munkarendet is. Továbbá információt kaphattok a képzési helyekről és az induló tanfolyamokról is.

forrás: eduline.hu
kép forrása: istudyinspain.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]