Közel tízezren nyertek az Erasmus+ programban

Idén több mint 9900-an kapnak lehetőséget az Erasmus+ program keretei között, hogy külföldön is tapasztalatot szerezzenek. Már nem csak európai országokba, hanem többek között Kínába, Oroszországba és az amerikai kontinensre is jelentkezhetnek a hallgatók és az oktatók.

Az Erasmus+ felsőoktatási programja az oktatás minőségének növelése és az európai együttműködés elmélyítése érdekében segíti a hallgatói és oktatói mobilitást pályázatai révén. A program célja az egyetemek közötti együttműködés elősegítése és a mobilitás növelése mellett, a külföldön végzett tanulmányok és megszerzett képesítések teljes akadémiai elismerése és beszámítása. A program fő célkitűzése, hogy ösztönözze a foglalkoztathatóságot, és ezáltal hozzájáruljon Európa versenyképességének növeléséhez. Az Erasmus+ az Európai Bizottság egyik legsikeresebb és legismertebb programja, mely mostanáig több mint 3 millió egyetemi hallgató kiutazását segítette elő Európában. Az egykori Erasmus hallgatók szerint a külföldi tapasztalat a munkakeresést is megkönnyítette számukra.

Idén az Erasmus+ program keretében 230, oktatási és képzési területen megvalósuló, projekt elindítása nyert el támogatást Magyarországon. A pályázatok szakmai bírálása alapján ebben az évben több mint 9900-an szerezhetnek nemzetközi tapasztalatot a program által nyújtott 21,32 millió euró (6,6 milliárd forintos) támogatásból – írta a Tempus Közalapítvány.

A köznevelési mobilitási projektek keretében óvodák, általános iskolák, középiskolák és kollégiumok munkatársai utazhatnak külföldi tanulmányi útra, képzésre, vagy taníthatnak egy-egy európai partnerintézményben. Országszerte 48 intézményből 375-en éltek idén ezzel a lehetőséggel. A legnépszerűbb célpontnak Németország és az Egyesült Királyság bizonyult.

A szakképzés területén is lehetőség nyílik pályázni. A szakmai alapképzésben résztvevő tanulóknak külföldi szakmai gyakorlatra, valamint a szakképzésben dolgozó oktatóknak, illetve szakembereknek külföldi tanulmányúton való részvételre lehet pályázni. 2015-ben 2300 tanulónak, valamint 540 oktatónak támogatták a külföldi útját a rendelkezésre álló 5,9 millió eurós keretből. A legtöbben német, olasz vagy spanyol partnerekkel működnek együtt.

Az Erasmus+ program legjelentősebb hányadát a felsőoktatási mobilitás teszi ki. Idén 47 egyetem és főiskola 12,12 millió euróból valósíthatja meg a hallgatók és oktatók határon túli tapasztalatszerzését. Ez várhatóan 4100-nál is több hallgató külföldi részképzését, és közel 1500 oktató mobilitását jelenti. Újdonság, hogy 2015 szeptemberétől Európán kívüli országokba is el lehet jutni program keretei között, így többek között Oroszországba, Kínába és az amerikai kontinensre is, illetve ezekből az országokból is érkezhetnek hallgatók hozzánk.

Forrás:
eduline.hu
elte.hu

Kép:
ELTE PPK HÖK

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]