Minden változóban – a szakképzés is

Az erkölcstan tantárgy neve etika lesz, de ezzel kapcsolatban minden marad a régiben. A szakképzésben annál nagyobb módosítások lesznek.

Czunyiné Bertalan Judit, a köznevelésért felelős államtitkár vázolta a Szakképzés a gazdaság szolgálatában címmel illetett változtatásokat. Talán a legnagyobb változás az, hogy a szakiskolákból szakközépiskolák lesznek, és az eddigi három helyett öt évfolyamosak lesznek, és érettségit tenni a sikeres szakvizsga után lehet, de nem kötelező. Pozitívumnak tűnik, hogy ha valaki a szakvizsga után abbahagyja tanulmányait, hogy inkább dolgozzon, később bármikor visszaülhet az iskolapadba.

A szakközépiskolákból szakgimnáziumok lesznek, érettségit és OKJ-s végzettséget fognak adni – az első ilyen oklevelet 2020-ban szerezhetik meg a diákok, a változások ugyanis 2016-tól felmenő rendszerben lépnek életbe.

Hogy emeljék a szaktárgyak oktatásának a színvonalát, feltétel lesz a továbbiakban, hogy az 1–3. évfolyamon közismereti tárgyakat tanító tanárok mesterfokozatú tanári diplomával rendelkezzenek.

A közoktatásból már kikerülteket pedig leginkább az a változtatás érinti, hogy a felnőttoktatás korhatára az eddigi 21-ről 25 éves korra emelkedik, a nappali képzésben pedig teljesen eltörlik a korhatárt.

A változtatások célja, hogy a szakképzést a nemzetgazdasági érdekekhez igazítsák.

Forrás: eduline

Kép: ilovewood

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]