Segítség a pályakezdő munkanélkülieknek?

A kormány gyakornoki rendszer kialakításáról tárgyal az iskolaszövetkezetekkel, amellyel átmeneti foglalkoztatást biztosítanának a pályakezdő munkanélkülieknek, 25 éves korig. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is támogatja a kezdeményezést.

A pályakezdők munkanélküliségének csökkentéséről tárgyal a kormány az iskolaszövetkezetekkel – tájékoztatta Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) elnöke a Napi Gazdaságot.

Hozzátette, hogy a változások a foglalkoztatás egy új kategóriáját jelentenék, melynek alapja, hogy azok a fiatalok, akik nem találnak állást maguknak, egy átmeneti jellegű foglalkoztatásban tudnának részt venni 25 éves korukig. Mindezt az iskolaszövetkezetek biztosítanák, a jelenleg is használatos járulékfizetési rendszer alkalmazásával.

Fiák István felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi rendszer csak a nappali tagozatos diákokra érvényes – közöttük a munkanélküliségi ráta fele a korosztályos átlagnak.

A tervezet az állam részéről is pozitív eredményeket hozna, mivel könnyen ellenőrizhető, kiszámítható áfa-, szja-, egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulék-tartalmú foglalkoztatást generálna.

A DiákÉSZ elnöke szerint az iskolaszövetkezeteken belül történő munkavállalás elég népszerű a fiatalok körében, viszont a gazdaság felpörgetése miatt a diákmunka iránti megrendelői igényeknek egyre nehezebb eleget tenni.

Kijelentette, hogy a diákmunkások száma nem emelkedik, ám az eddigiekben tapasztalt negatív tendencia megállni látszik. Ennek egyik lehetséges oka, hogy csökken a hallgatói bázis a felsőoktatásban.  A szakképzés átszervezése az OKJ-s végzettséget nappali tagozaton megszerzők számát visszaszorította. Egy másik probléma pedig, hogy a passzív féléves diákok számára nem megoldott az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás.

Ellentmond ennek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Napi Gazdaságnak megküldött gyűjtése, mely szerint 2014-ben mintegy kilencezerrel nőtt az iskolaszövetkezeti tagság 2013-hoz viszonyítva, és tavaly 118 ezer bejelentett munkavállaló dolgozott a szervezeteknél. Idén közel 22 ezer diákot regisztráltak a NAV-nál.

A diákok bruttó minimálbére emelkedett 2015-ben: a fővárosban 650–750 forintra óránként a tavalyi 625–700 forinthoz képest; vidéken az átlag 604-700 forint között mozog, míg az előző évben még csak 584–675 forintot fizettek. A legkevesebb pénzt a betanított fizikai és gyorséttermi munkákkal lehet keresni, a legtöbbet (óránként bruttó 1600 forint) pedig a pénzügyi és az IT-gyakornoki pozícióban.
Forrás: napigazdasag.hu, edupress.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]