Mi lesz vajon az OSZK sorsa?

A Népszabadság szerint egyre merészebb elképzelések keringenek az Országos Széchényi Könyvtárral kapcsolatban. Még az sem dőlt el, hogy marad- e a budai várban. Felmerült a Kőbányai Sörgyár és a Millenáris park is, mint esetleges helyszín.

Tüske László Népszabadságnak tett nyilatkozatából kiderül, hogy tulajdonképpen nem a helyszín a fő kérdés. A lényeg, hogy megvalósuljanak a halaszthatatlan könyvtárfejlesztési javaslatok.

A raktárak megteltek, elavult a könyvtár műszaki és informatikai rendszere.

A helyhiány sajnos, már körülbelül a kilencvenes évek óta komoly dilemmát jelent. Poprády Géza, az OSZK egykori főigazgatója ezt a problémát új, földalatti raktár kialakításával szerette volna megoldani.

Később, Monok István főigazgatósága alatt el is készült a mélyraktár építésének tervezete. Ráadásul a kijelölt területen már megkezdték a régészeti feltárásokat is. Sajnos 2001-ben fedezethiány miatt, váratlanul le kellett állítani a munkálatokat. Ezután voltak még különböző kezdeményezések, de egyik sem járt sikerrel.

2008-ban merült fel először, hogy a könyvtár elköltözzön a várból. Ekkor a Wallis ingatlan beruházásának részeként, a Rákóczi híd pesti hídfőjénél képzelték el az új könyvtárépületet.

Szóba került a Millenáris park és a Kőbányai Sörgyár is. Az utóbbi tervet elvetették, az Országos Könyvtári Kuratórium 2014-es szakvéleménye alapján. Többek között a körülményes megközelíthetőség is szerepet játszott a negatív döntés meghozatalában.

Amióta a rádió a Kunigunda útjára költözött, azóta kihasználatlanul maradtak ezek a területek. Ezen a helyszínen korlátlan lenne a raktár bővíthetősége és jó lenne a megközelíthetőség is, közel van a könyvtár célközönségéhez, az egyetemista hallgatókhoz.  Tüske László is ezt a magoldást valósítaná meg a leginkább, viszont szerinte öt-tíz évig még biztos nem fog a költözésre sor kerülni.

 

Forrás: eduline.hu

Kép: hungarytoday.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]