A legérdekesebb kurzusok az ELTE-n

Te találkoztál már valamelyikkel?

Most, hogy mindenki végzett a vizsgákkal, következhet a valamivel talán egyszerűbb, de mindenképpen szórakoztatóbb része az egyetemi kötelezettségeknek: a tárgyfelvétel!

Tudtátok, hogy létezik olyan egyetem a világon, ahol a malacok amerikai történelméről vagy olyan, ahol a populáris médiában lévő zombikról lehet tanulni?  Ha hasonlóan érdekes kurzusokat keresnél, nem kell messzire menned érte, hiszen az ELTE-n is rengeteg olyan óra van, amik elég érdekesek ahhoz, hogy választani is nehéz legyen közülük. Íme néhány példa:

  • Műfajosodás, műfaji határesetek: a giallo és a slasher
    Az erős idegzetűeknek szóló tárgy, egy olyan filmelemző szeminárium (volt, sajnos),
    ahol a hallgatók megismerkedhettek a két műfajjal és különbségeikkel, hasonló témákra adott különböző válaszaikkal. És igen, nem lehetett egyszerű.
  • Divatelmélet
    A Hermann Vera által tartott kurzus sem volt éppen egy sétagalopp, így jellemezte az egyik, a tárgyat elvégzett hallgató: “azzal foglalkoztunk, hogy a média, hogy formálja az identitást (…) mit helyez a peremre, kik fordulnak szembe vele (…) sok szó esett a testről, mint az identitás, és ezzel együtt a divat hordozójáról…”
  • Kozmikus anyagok és földi analógiák
    Teljesen más téma a Természetföldrajzi Tanszék által meghirdetett Msc-s óra, amin a diákok holdkőzeteket és meteoritokat tanulmányoznak és vizsgálnak .
  • A gyermekkori nyelés zavarai
    A pszichoszomatikusnak tartott betegséggel, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon foglalkoznak az erre vállalkozók, nagy respect nekik.
  • Krétakör
    Bár sajnos ez a kurzus is csak a “volt” kategóriába sorolható, ellenben említésre méltónak tartottam, hogy a legnagyobb hazai alternatív színház is részese volt a tanrendnek. Az órákon előadásokat néztek meg és elemeztek a hallgatók az egyetemen és emellett 4 akkor futó előadás is részese volt a kötelezőknek.
  • Az Internet társadalmi és kulturális hatásai
    Az egyetem rendkívül széles palettáján tovább haladva, újabb teljesen eltérő tárgy jön velünk szembe. A Ropolyi László által tartott tárgy neve mindent elmond magáról, érdemes azonban megemlíteni, hogy a filozófia jelentős szerepet játszik az előadásokban. Továbbá, hogy a tanár úr tartja még, az egyébként szintén nem átlagos Filozófia a beat-, pop-, rockzenében nevű tárgyat is.
  • Beatles kora és hatása
    Szintén érdekes, még talán kapcsolódik is az előbb említett tárgyhoz Kosztolánczy Tiboré, aki a leghíresebb brit zenekar hatását és hatásának okait mutatja be az óra keretein belül, külön kiemelve John Lennon-t.
  • A szerepjáték és a kultúra gyakorlati haszna az életben
    A korábban csak Szerepjáték és Kultúra néven futó kurzuson a diákok megtanulhatják, hogy milyen előnyöket is szereznek amikor játszanak, legyen az videójáték; szerepjáték (M.A.G.U.S., World of Darkness, stb) vagy egy társas. Ahogy azt is, hogy egyáltalán miért hasznos az ezekből szerzett tudás a munkaerőpiacon (és a magánéletünkben).
  • Arab varázslástan (I-II.)
    A nálunk, a TTK-n, szállóigeként terjedő tárgy a valóságban közel sem olyan misztikus mint első olvasatra gondolnánk, kezdve azzal, hogy az arab varázslást messze meghaladja a tananyag, szó esik többek között a zsidó számmisztikáról és az európai varázslásról is. A félig történelem félig teológia tárgy nemcsak az arabszakosok érdeklődésére tarthat számot, tudtátok például, hogy mi az a frászkarika ?

A lista közel sem teljes, ha van olyan tárgy, ami szerinted érdekes vagy meghökkentő, kommenteld ide a cikk alá! (Az órák egy része nem aktív, de ha valamelyik különösen tetszett, érdemes lehet megpróbálni beszélni az oktatóval, hogy lenne rá igény.)

Akik eljutottak eddig: a frászkarika onnan ered, hogy akkoriban a “frász” betegséget jelentett, az ennek “gyógyítására” szolgáló eszköz neve volt a frászkarika, amin a betegnek át kellett bújnia a lábra álláshoz.

Forrás: Eduline

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]